Astfel, industria prelucrătoare a crescut cu 5,3% în perioada ianuarie-mai, însă industria extractivă a scăzut cu 1,7%, potrivit datelor prezentate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate în industria bunurilor de capital (15,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (6,4%), industria bunurilor intermediare (5,1%) şi industria bunurilor de uz curent (2,4%), în timp ce industria energetică a scăzut cu 17,9%.
În luna mai comparativ cu aprilie, reducerea cu 1% a cifrei de afaceri din industrie a fost determinată de scăderile din industria extractivă (-3,3%) şi industria prelucrătoare (-0,9%).
Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (-5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,5%) şi industria bunurilor intermediare (-1,7%). Creşteri au avut industria energetică (19,5%) şi industrua bunurilor de uz curent (0,2%).
Faţă de luna mai a anului trecut, declinul cu 1,6% al comenzilor noi din industrie a fost rezultatul scăderilor din industria extractivă (-4,7%) şi industria prelucrătoare (-1,5%).
Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri a scăzut în industria energetică (-14,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,2%), industria bunurilor intermediare (-3,4%) şi industria bunurilor de uz curent (-1,7%), în timp ce industria bunurilor de capital a crescut cu 6,1%.