Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România

Producătorii de ciment din Turcia sunt interesaţi de oportunităţile de achiziţie care rezultă din fuziunea celor doi giganţi, Lafarge şi Holcim. Cele două companii trebuie să vândă 43% din capacităţile de producţie din România. 
Andrada Ghira - mie, 16 apr. 2014, 21:03
Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România

Holcim a anunţat săptămâna trecută că va fuziona cu Lafarge, ceea ce va duce la crearea unui gigant cu vânzări anuale de 44 miliarde de dolari. Cele două companii, care operează în 90 de ţări, trebuie să vândă fabrici şi active în valoarea de 5 miliarde de euro, pentru a primi aprobările consiliilor de concurenţă.

În România, cele două companii ar trebui să vândă 43% din capacităţile de producţie, arată un rapot al Deutsche Bank.

Dacă giganţii mondiali sunt în expectativă, producătorii turci se arată înteresaţi de achiziţionarea de fabrici ale Holcim şi Lafarge, şi asta pentru că legile concurenţei din Turcia nu permit jucătorilor din această industrie să depăşească o cotă de piaţă de 25%. Acest lucru îi încurajează să caute oportunităţi de creştere pe alte pieţe, scrie Reuters.

Oyak Group, care deţine cinci companii de ciment (Adama Cimento, Mardin Cimento, Bolu Cimento, Unye Cimentp şi Aslan Cimento), a anunţat că a început discuţiile cu bănci de investiţii internaţionale pentru posibie achiziţii şi are 3 miliarde de dolari în numerar alocate oportunităţilor care rezultă din fuziunea Lafarge Holcim, potrivit Reuters. 

Directorul executiv al Limak Holding, Gultekin Aksuyek, a declarat că a început deja să lucreze la un buget pentru aceste oportunităţi.

„Suntem al treilea cel mai mare producător de ciment din Turcia, cu o cotă de piaţă de 13%. Scopul nostru este să devenim cel mai mare jucător până la sfârşitul anului 2016 prin cumpărarea a cel puţin trei facilităţi de producţie”, a declarat Gultekin Aksuyek, citat de Reuters.

Conglomeratul Sabanci Holding, care deţine producătorii de ciment Akcansa şi Cimsa, se uită şi el la aceste achiziţii şi are un buget de 467 – 700 milioane de dolari pentru investiţii.

Vânzarea fabricilor nu va avea loc mai devreme de 2015, spune Ece Mandaci, analist la Burgan Invest, citat de Reuters, adăugând că două treimi din vânzările preconizate sunt în Europa. Acesta mai spune că producătorii turci vor fi cel mai probabil interesaţi de activele din Germania. „Akcansa are un parteneriat cu Heidelberg, aşa că e puţin probabil ca normele de concurenţă să permită o achiziţie pentru ei, dar Cimsa şi celelalte companii ar putea fi interesate”, mai spune Mandaci.

Cine se mai află pe lista potenţialilor cumpărători

Pe lista potenţialilor cumpărători de fabrici deţinute de Holcim şi Lafarge, se numără producătorul CRH, companie irlandeză, formată în urma fuziunii dintre Cement Limited şi Roadstone în 1970, Heidelberg Cement (Germania), Cemex (Mexic) şi Votorantim (Brazilia).

„Ne aşteptăm la oportunităţi atractive din programul de cesiune a activelor pentru companiile CRH şi HeidelbergCement. Ar putea de asemenea să fie atractiv şi pentru Cemex, pentru a-şi creşte prezenţa pe piaţa europeană. Vânzarea activelor ar putea atrage şi noi jucători cum ar fi Votorantim din Brazilia sau jucători din India”, se arată într-un raport Moody’s Investors Service, remis ECONOMICA.NET

Deşi presa din Irlanda şi Marea Britanie specula pe marginea unui interes al CRH pentru achiziţii rezultate din fuziunea LafargeHolcim, răspunsul oficial oferit de companie pentru ECONOMICA.NET este „Politica de lungă durată a CRH este să nu comenteze speculaţiile cu privire la potenţiale achiziţii”.

Unul dintre cei mai mari producători de ciment din lume, Votorantim din Brazilia, prezent în 14 ţări în America de Nord şi de Sud, Europa, Africa şi Asia, este şi el în expectativă.

Întrebată de ECONOMICA.NET dacă ia în calcul posibile achiziţii în România, „Votorantim monitorizează constant şi evaluează oportunităţile de dezvoltare a afacerilor pe pieţele-cheie de pe tot globul. Până în prezent, fuziunea LafargeHolcim este încă în discuţie şi credem că este prematur să vorbim de oportunităţi de afaceri care decurg din această potenţială tranzacţie. „

Cel mai mare proucător de ciment din Columbia, primul nume interesat de achiziţii

Producătorii de ciment au început deja să facă primele achiziţii, prima dintre acestea fiind Argos Cementos, cel mai mare producător de ciment din Columbia. Oficiali ai Argos au declarat săptămâna trecută că vor cumpăra cu 50 de milioane de euro o companie deţinută în proporţii egale de Holcim şi Lafarge în Guiana Franceză. Detalii aici.

 

Te-ar mai putea interesa și
ArcelorMittal cere măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oţel din China
ArcelorMittal cere măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oţel din China
ArcelorMittal a cerut măsuri comerciale mai dure pentru a răspunde fluxului de exporturi de oţel din China, care face piaţa nesustenabilă, iar preţurile din Europa sunt mult sub costurile......
Ciolacu anunţă un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea sistemului RO e-Transport
Ciolacu anunţă un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea sistemului ...
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, măsuri pentru reducerea birocraţiei în cazul românilor care obţin venituri ...
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,4% în primele nouă luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,4% în primele nouă luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ...
Prima centrală nucleară din Polonia. Guvernul de la Varşovia anunţă un acord cu Japonia
Prima centrală nucleară din Polonia. Guvernul de la Varşovia anunţă un acord cu Japonia
Guvernele din Polonia şi Japonia vor semna joi un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul energiei nucleare, ...