Cîmpean, CERT-Ro: Țintele predilecte ale atacurilor cibernetice sunt sectoarele bancar și cel al sănătății
„Au apărut noi ameninţări cu care ne confruntăm, noi tipuri de incidente de securitate cibernetică, noi categorii de atacatori, iar unele sectoare economice cum ar fi de exemplu cel financiar-bancar sau cel al sănătăţii sunt ţinte predilecte ale unor astfel de incidente, ale unor astfel de atacatori. Ce este important să ne reamintim, costurile unor astfel de incidente cibernetice pot fi semnificative, nu numai din punct de vedere financiar, dar şi al pierderilor de oportunitate sau impactul asupra reputaţiei. Să nu menţionăm cazuri cum au fost deja în Europa, cazuri tragice în care au fost pierderi de vieţi omeneşti din cauza unor incedente cibernetice. S-a întâmplat în Germania acum aproape o lună”, a menţionat Dan Cîmpean, la Financial Intelligence Awards Gala 2020.
Acesta a subliniat că este absolut necesar ca statul român să se adapteze şi el la acest context, să nu rămână în urma evoluţiilor, „să-şi pună la punct nişte instrumente moderne”.
„Evident, cu toţi vrem să creştem economic, să progresăm, să accelerăm adoptarea aceasta de noi tehnologii digitale, să avem dezvoltare sustenabilă, dar fără ca nişte provocări cibernetice să ne creeze bătăi de cap, să ne creeze costuri sau impact social ori de altă natură. Evident, pentru asta trebuie să avem o conlucrare la nivel naţional. Este absolut necesar ca statul român să se adapteze şi el la acest context, să nu rămână în urma evoluţiilor, să-şi pună la punct nişte instrumente moderne, eficiente şi performante pentru a-şi realiza rolul şi funcţiile în raport cu cetăţenii, cu mediul de afaceri, cu parteneri internaţionali”, a mai spus Dan Cîmpean.
Directorul general al CERT-RO a precizat că instituţia pe care o conduce a propus Guvernului înfiinţarea unui directorat naţional de securitate cibernetică şi speră ca „până la finalul săptămânii să se întâmple”.
„Să nu uităm, Uniunea Europeană sau NATO au aşteptări masive privind securitatea cibernetică – vin mesaje foarte importante pe partea asta către toate ţările membre. La nivelul României, CERT-RO, instituţia pe care o conduc, a propus Guvernului înfiinţarea unui directorat naţional de securitate cibernetică. Sperăm până la finalul săptămânii să se întâmple. Acest directorat, evident, una din atribuţiile pe care le are este o mai bună protejare a sectoarelor economiei asupra noilor ameninţări cibernetice, noile atacuri cibernetice pe care le detectăm”, a subliniat Dan Cîmpean.