Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat

Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat, însă în acest domeniu trebuie continuate investiţiile în reţele inteligente, în infrastructură hardware şi în software performant, a declarat Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie.
AGERPRES - vin, 15 nov. 2024, 09:30
Cîmpean (MIPE): Cadrul instituţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei este unul stabil, consolidat

„În ceea ce priveşte securitatea cibernetică în domeniul energiei, cred că actualul cadru instituţional este unul stabil, consolidat. Avem directiva Uniunii Europene, avem Strategia naţională de securitate cibernetică adoptată, avem şi instituţii – Departamentul Naţional pentru Securitate Cibernetică – însă cred că în acest domeniu trebuie să continuăm investiţiile în reţele inteligente, în infrastructură hardware şi în software performant, care să ne permită să ajungem la o rezilienţă cibernetică demnă de urmat în regiunea noastră”, a spus Cîmpean, scrie Agerpres.

El a subliniat că mai este nevoie de investiţii în energia regenerabilă şi poate mici modificări ale cadrului legislativ şi a făcut referire la susţinerea comunităţilor de energie, care, odată cu crearea de reţele inteligente, pot să contribuie şi la o eficienţă energetică crescută, însă şi la posibile probleme de securitate a reţelelor.

„Cred că trebuie să avem un parteneriat pragmatic între sectorul public şi mediul privat şi acest forum este o dovadă a discuţiilor concrete în acest domeniu. Cred că trebuie să investim în resursa umană, atât în mediul privat, cât şi în sectorul public. De multe ori nu avem această cultură a securităţii cibernetice. Cred că trebuie să investim şi în universităţi, care să producă specialişti în acest domeniu, să fie adaptaţi la schimbările rapide pe care noile tehnologii le aduc, dar şi la oportunităţi. Trebuie să profităm de toate îmbunătăţirile tehnologice, toate descoperirile, astfel încât, repet, să fim cei care profită de această creştere a economiei cunoaşterii”, a afirmat Cîmpean.

Oficialul MIPE a precizat că din fonduri europene se finanţează cu peste 120 de milioane de euro investiţii în reţele inteligente, iar prin PNRR sunt opt milioane de euro pentru investiţii în reţeaua Transelectrica pentru a reduce incidentele de securitate, prin compania TeleTrans.

„Cred că, la fel cum am început să finanţăm acum facilităţi de stocare şi nu doar de producere a energiei regenerabile, trebuie să nu uităm de această componentă obligatorie de securitate cibernetică. Ele trebuie să meargă mână în mână. Eu chiar coordonez la nivel naţional o platformă M100 pentru oraşe verzi, neutre din punct de vedere climatic, şi chiar avem în dezbatere acum o Ordonanţă de Urgenţă pentru a aloca 300 de milioane de euro pentru energie verde, unde vom avea în vedere şi componenta de stocare şi de securitate cibernetică”, a punctat reprezentantul MIPE.

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER) a organizat, în perioada 13-14 noiembrie, la Cluj Napoca, cea de-a doua ediţie a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, care îşi propune să reunească autorităţi naţionale, experţi din sectoarele energetic şi IT, precum şi reprezentanţi ai universităţilor şi industriei de securitate cibernetică.

Printre temele principale ale forumului se numără abordarea ameninţărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanţa colaborării dintre sectorul public şi privat, soluţii tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor şi dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel naţional şi internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, din 2023, au reprezentat doar 0,51% din PIB
Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, din 2023, au reprezentat doar 0,51% din PIB
Cheltuielile efectuate în anul 2023 pentru cercetare-dezvoltare au însumat 8,288 miliarde de lei, reprezentând 0,51% din Produsul intern brut, din care pentru sectorul public 0,19% şi pentru......
Pre-vânzarea cu cel mai mare succes din crypto se apropie de final: Ce oportunități de investiție ne oferă piața
Pre-vânzarea cu cel mai mare succes din crypto se apropie de final: Ce oportunități de investiție ne oferă piața
Bitcoin rămâne liderul incontenstabil al pieței cripto și își menține reputația ca fiind cel mai de încredere activ ...
Companii de top, premiate la Gala Excelenței 2024 de către Intesa Sanpaolo Bank și First Bank
Companii de top, premiate la Gala Excelenței 2024 de către Intesa Sanpaolo Bank și First Bank
Intesa Sanpaolo Bank Romania și First Bank, subsidiare locale ale grupului bancar Intesa Sanpaolo, au găzduit la Muzeul ...
Dacia Duster, printre cele șapte finaliste Car Of The Year 2025
Dacia Duster, printre cele șapte finaliste Car Of The Year 2025
Dintre cele două modele asamblate în România selectate între cele 42 care participă la Car Of The Year 2025, unul a ...