„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie anul acesta clasa a VII-a, ei vor avea o şansă în plus. Aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naţionale, şi aici precizez că urmează să redefinim condiţiile necesare dobândirii titulaturii de colegiu naţional. Vor avea ocazia să susţină un examen de admitere în liceu sau altfel spus aceste licee care vor demonstra calitatea educaţiei vor avea dreptul să îşi organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea a 90% din numărul de locuri. 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire în urma evaluării naţionale”, a spus Cîmpeanu, la o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, procesul de admitere în liceu va trebui şi va fi finalizat conform prevederilor legale, înainte de a fi demarată Evaluarea Naţională.
„În acest fel acei elevi care vor avea această şansă în plus, şi este vorba de elevii care încep clasa a VII-a în septembrie, vor avea şansa să se prezinte la Evaluarea Naţională pentru a putea candida ca şi până acum. Evident, este nevoie de pregătire pentru acest lucru până în vara anului 2024. Este nevoie de pregătirea profesorilor din aceste licee care vor dori să organizeze examene proprii de admitere. Această pregătire este prevăzută în textul legii”, a arătat ministrul.
El a precizat că, în situaţia în care nu se ocupă toate locurile prin organizarea concursului de admitere, locurile rămase se vor ocupa prin repartiţie computerizată în modul cunoscut.
„Pentru elevii de clasa a VIII-a este important de ştiut că prezenta lege prevede renunţarea la media din gimnaziu, care din păcate şi-a pierdut relevanţa”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Acesta a spus că elevii care vor începe anul şcolar după intrarea în vigoare a acestei legi nu vor mai avea calificative de la 1 la 10 pentru disciplinele din ariile currriculare „Arte” şi „Educaţie Fizică”.
„Prin excepţie, la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte şi Educaţie Fizică şi sport, precum şi la alte discipline ce pot fi stabilite prin ordin de ministru, se acordă calificative de tip „Admis”, „Respins” şi nu note de la 1 la 10, cu excepţia învăţământului vocaţional la care rezultatele evaluării se exprimă prin note de la 1 la 10. (…) Deci, cel mai devreme în septembrie 2023″, a susţinut ministrul.
El a mai susţinut că la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a elevii vor susţine evaluări naţionale scrise „obligatoriu” la limbă şi comunicare, precum şi la matematică.