El a precizat că atât premierul, cât şi ministrul Sănătăţii au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Medicamente şi Dispozitive Medicale ca în cursul zilei de luni să elaboreze cerinţele de reglementare şi cerinţele minime de performanţă pentru a le transmite Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate.
Ministrul a afirmat că se are în vedere, de asemenea, intensificarea acţiunilor de control în şcoli pentru verificarea respectării regulilor sanitare.
„Atât ordinul comun de ministru care prevede intensificarea acţiunilor de control în şcoli în vederea verificării condiţiilor de siguranţă sanitară din partea celor două ministere implicate în ordinul comun – Ministerul Sănătăţii, prin DSP, şi Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene, cât şi Ministerul de Interne, în urma discuţiilor de astăzi, s-a decis intensificarea acestor acţiuni de control pentru verificarea respectării regulilor sanitare în şcoli”, a explicat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a explicat cu acest prilej că testele non-invazive pe bază de salivă pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 nu vor putea fi folosite pentru raportarea în Corona Form a cazurilor pozitive, acestea trebuind, în continuare, să fie confirmate prin teste PCR sau antigen rapide.
„Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Form”, a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului, dacă se insistă pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, procesul se va bloca, deoarece personalul sanitar este „deja depăşit”.
„În martie, aprilie am solicitat public să se autorizeze testele non-invazive, pe bază de salivă, din mai multe motive. O dată am observat nivelul de respingere a testelor considerate invazive de către părinţi, a doua oară am constatat lipsa de personal medical necesar pentru administrarea acestor teste (…) şi a treia oară am constatat că sunt ţări europene în care aceste teste pot fi administrate chiar şi de către copii de vârstă mică. Cu atât mai mult ele pot fi administrate de părinţi fără competenţe medicale şi chiar sunt convins că există disponibilitate şi din partea angajaţilor din învăţământ. Una din cerinţe este să fie uşor administrabile. Acestea sunt motivele pentru care sunt convins că şi testele pe care Agenţia Naţională a Medicamentului le va identifica vor fi uşor administrabile. Toate variantele sunt posibile. Dacă insistăm pe teste care să necesite personal medical pentru administrare, ştim foarte bine că personalul sanitar este deja depăşit şi vom avea din nou o blocare a procesului de testare”, a spus Cîmpeanu.