Cîmpeanu: Sunt șanse mici să se mărească salariile profesorilor după rectificare. Continuă programul „Masă caldă în şcoli”. Vor fi înființate 3.500 de posturi

19 08. 2021
Sorin-Cimpeanu-scaled-1-1620x1080

„Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului ‘Masa caldă’, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”, a afirmat Cîmpeanu.

Programul „Masă caldă în şcoli”

Programul-pilot „Masă caldă în şcoli” va continua în 150 de unităţi de învăţământ din ţară, iar elevii vor beneficia în acest an şcolar, pe lângă produse de panificaţie şi produse lactate, şi de fructe şi legume în valoare totală de 76 de milioane de lei, a anunţat ministrul.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, acesta a precizat că Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind continuarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Programul „Masă caldă în şcoli” va avea în acest an o valoare de 46,4 milioane lei.

Totodată, în şedinţa de joi, Guvernul a adoptat hotărârea prin care este stabilit un buget în valoare totală de 501 milioane lei în vederea implementării Programului pentru şcoli.

„Este vorba de un program care vizează, în plus faţă de componenta deja cunoscută de lapte şi produse lactate – în valoare de 167 milioane lei, în plus faţă de componenta cunoscută de produse de panificaţie – în valoare de 181 milioane de lei, avem şi o componentă în valoare de 76 de milioane lei, care vizează fructe şi legume proaspete pentru elevii din şcolile din România. Până la incidenţa sumei de 501 milioane lei sunt măsuri educative”, a explicat el.

Ministrul a menţionat că va fi posibilă redistribuirea în colectiv a produselor neconsumate.

„O prevedere pe care o consider foarte importantă în această hotărâre de Guvern este posibilitatea redistribuirii în colectiv a produselor neconsumate. Ştiţi că a fost o problemă cu ce se întâmplă cu acele produse care nu sunt consumate, nu sunt ridicate de elevi sau de părinţi. Hotărârea de Guvern prevede posibilitatea de redistribuire în cadrul colectivului”, a precizat Cîmpeanu.

3.500 de posturi noi

Numărul posturilor din sistemul de învăţământ preuniversitar va fi mărit cu 3.500, în contextul în care clasele vor trebui să aibă mai puţini elevi şi noi grădiniţe îşi vor începe activitatea în această toamnă, a mai spus Sorin Cîmpeanu, după şedinţa Guvernului.

„Toate aceste măsuri necesită un plus de resursă umană, acest plus de resursă umană necesită suplimentarea numărului de posturi, care a fost făcută prin hotărâre de Guvern pentru un cuantum de 3.500 de posturi, care se adaugă la cele 286.550 de posturi existente în acest moment în învăţământul preuniversitar”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

El a explicat că această suplimentare a posturilor este necesară având în vedere că 39 de grădiniţe noi îşi vor deschide porţile, iar legea prevede reducerea numărului de elevi din clase.

„Legea 185 prevede reducerea numărului de elevi în clasă pentru învăţământul primar la maximum 22 plus 3, adică 25 de elevi în clasă; pentru învăţământul gimnazial la maximum 26 plus 3, adică 29 de elevi în clasă şi pentru învăţământul liceal, cu excepţia clasei a IX-a, la 30 plus 3, adică 33 de elevi în clasă. Este nevoie de o creştere a numărului cadrelor didactice. Am spus cu excepţia clasei a IX-a pentru că, în plus faţă de reglementările din Legea 185, există acel ordin de ministru din anul 2021 pe care l-am promovat pentru reducerea numărului de elevi în clasă, de la 28 la 26, respectiv 24 în funcţie de filieră”, a menţionat C