Şase giganţi bancari plătesc o amendă de 5,8 miliarde de dolari pentru manipularea pieţei valutare. Cinci au pledat vinovat

Economica.net
20 05. 2015
rbs_1024_220381k_14174000

Citicorp, JPMorgan Chase, Barclays, Royal Bank of Scotland şi UBS au pledat vinovat la o parte din capetele de acuzare formulate de autorităţile din Statele Unite şi Marea Britanie, primele patru la conspiraţie în vederea manipulării indicilor de referinţă pe pieţele valutare pentru dolar, iar cea din urmă la fraudă electronică în vederea manipulării indicilor de dobândă din piaţa financiară.

Acordurile dintre autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie şi cele şase bănci vor marca o altă zi neagră pentru industria bancară, care încearcă să-şi depăşească problemele din trecut. Anul trecut autorităţile de reglementare au amendat şase bănci cu 4,3 miliarde dolari pentru că nu au reuşit să-i oprească pe traderii lor să manipuleze piaţa valutară mondială, estimată la 5.000 miliarde de dolari pe zi.

Băncile sunt acuzate că au împărţit informaţii şi şi-au coordonat tranzacţiile pentru a manipula piaţa valutară într-un mod care să le favorizeze.

De asemenea, Barclays ar urma să ajungă la un acord cu alte autorităţi de reglementare din SUA şi Marea Britanie, iar amenzile ar putea depăşi două miliarde dolari. Banca britanică a pus deoparte 3,2 miliarde dolari pentru acoperirea amenzilor, dar şi celelalte bănci şi-au făcut provizioane substanţiale pentru amenzi.

Acest scandal de manipulare a pieţelor valutare intervine după un alt scandal referitor la manipularea dobânzilor pe piaţa interbancară, în care au fost sancţionate cel puţin şapte mari grupuri bancare. În decembrie 2013, Comisia Europeană a impus o amendă record de 1,7 miliarde de euro unui număr de şase bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan şi Citigroup, pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.