UPDATE: Cinci directori la Tarom în mai puţin de doi ani, pierderi de 300 de milioane de euro într-un deceniu

Tarom va avea al cincilea director în mai puţin de doi ani, după ce Eugen Davidoiu, numit în funcţie la începutul lunii februarie, a demisionat în urma reproşurilor premierului Tudose aduse ministrului Transporturilor, pe tema celor peste 100 de milioane de lei pierdere în prima jumătate a acestui an. 
Andrada Ghira - lun, 21 aug. 2017, 11:49
UPDATE: Cinci directori la Tarom în mai puţin de doi ani, pierderi de 300 de milioane de euro într-un deceniu

UPDATE 20:00 Florin Susanu, desemnat director general provizoriu la TAROM, cu mandat de o lună

Consiliul de Administraţie al TAROM a luat act de demisia lui Eugen Davidoiu din funcţia de director general provizoriu începând de luni şi l-a desemnat pe Florin Susanu pentru a prelua această funcţie, cu un contract de mandat de o lună, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.


Eugen Davidoiu, directorul general al Tarom, a demisionat în această dimineaţă, asta după ce declarase cu o seară în urmă la un post de televiziune că nu are de ce să-ţi dea demisia. Mihai Tudose i-ar fi cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să aleagă între propria demisie şi renunţarea la directorul Tarom, scrie News.ro. 

Răzvan Cuc ar fi căutat susţinere la partid, însă în urma discuţiilor de duminică a decis să renunţe la directorul Tarom, care a ales să demisioneze.

Locul lui eugen Davidoiu ar putea fi luat de Sorin Georgescu, șeful departamentului comercial al companiei Tarom, ar putea fi numit în funcția de director general interimal al operatorului aerian, potrivit Capital.ro. 

Georgescu, care a fost reprezentantul Tarom la Roma, este director comercial din luna martie a acestui an. Acesta a mai ocupat fotoliul de director al companiei naţionale în august 2012. 

Sorin Georgescu a stat la conducerea Tarom doar trei luni, până în noiembrie, atunci când administratorii companiei l-au numit pe belgianul Christian Heinzmann director general. 

La câteva luni de la numire, Heinzmann a avut o întâlnire cu presa, în cadrul căreia a prezentat câteva dintre neregulile constatate. Multe dintre deciziile şi intenţiile belgianului au fost contestate, iar anul trecut a fost debarcat de la conducerea companiei, pe motiv că nu şi-a îndeplinit planul de management. După înlăturare, Heinzmann a declarat că a avut puteri limitate, că deciziile strategice, precum cea de reînnoire a flotei, au fost blocate la nivelul consiliului de administraţie. 

Pe durata mandatului lui Heinzmann, pierderile Tarom s-au redus de la 230 de milioane de lei în 2012, la 50 de milioane de lei în 2015, asta şi pe fondul reducerii preţului la petrol. 

După plecarea lui Heinzmann, conducerea Tarom a fost preluată de directorul fiananciar, Gabriel Stoe. Interimatul a fost asigurat până la începutul lunii august 2016, atunci când Dan Iulius Plaveti a preluat manşa companiei timp de şase luni, până la numirea lui Eugen Davidoiu. 

2007, ultimul an cu profit pentru Tarom

Compania naţională înregistrat un profit istoric în 2007: 21,8 de milioane de euro. 2007 a fost anul în care România făcea parte din UE, iar odată cu acest statut, intrarea în vigoare a tratatului Open Ski. Tot atunci, Wizz Air intra pe piaţa românească. Iar din 2008, Tarom a intrat în zona de turbulenţe financiare. 

afaceri tarom
Infogram

Pierderi de patru ori mari mari în prima jumătate a acestui an  

Tarom a raportat pierderi de 104 milioane de lei în prima jumătate din acest an, arată datele financiare ale companiei. Pierderile sunt de patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La primirea noului avion în flota comapaniei Tarom, eveniment care a avut loc în luna mai, oficialii Ministerului Transporturilor debordau de entuaziasm şi spuneau că Tarom va trece anul acesta pe profit. La două luni distanţă, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an arată pierdere de 41,2 milioane de lei. 

Vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, ministrului Transporturilor a fost mustrat de pierderile înregistrate de Tarom în prima jumătate a acestui an. 

„Referitor la Tarom, dacă îmi daţi voie o secundă, aş vrea să fac următoarele menţiuni. Într-adevăr, pierederile de la Tarom sunt cele care le-aţi amintit. Dar trbeuie să ţinem cont de următorul fapt, ca Tarom a operat pană în luna iunie cu două aeronave în minus, ceea ce a redus capaciatea de zbor. Totodată, în urma unor decizii comerciale care au fost luate în 2016, anumite rute au fost anulate, rute care în momentul de faţă se reiau şi datorită capacităţii noi de zbor”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

CITEŞTE ŞI Contre dure între premierul Tudose şi ministrul Transporturilor pe tema pierderilor de 104 milioane de lei de la Tarom

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...