Cinci lucruri foarte importante pentru şoferi în 2020

Economica.net
14 12. 2019
automobile_1838782_1920_86135500

1. Prețurile la pompă vor scădea cu 45 de bani pe litru, dacă legea votată de Parlament pentru scăderea accizei la carburanți, prin eliminarea componentei de 7 eurocenți pe litru, de la 1 ianuarie. nu se modifică ulterior. Accizele la carburanți cad astfel sub nivelul accizei minime din UE, obligatorie pentru fiecare stat membru.

2. Nu mai cresc amenzile din cauza creşterii salariului minim. Punctul de amendă rămâne la 145 de lei. Guvernul PNL a anunţat că va îngheţa punctul de amendă la valoarea actuală. Legal, punctul de amendă de circulaţie e legat direct de mărimea salariului minim pe economie. Când PSD a decis, începând din 2017, seria de majorări ale salariului minim, a hotărât să îngheţe prin OUG-uri anuale valoarea punctului de amendă la 145 de lei. Salariul minim creşte la 2.230 de lei de la 1 ianuarie 2020. Punctul de amendă ar fi crescut la 223 de lei, dar premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul va lua măsurile legale necesare pentru menţinerea punctului la nivelul actual de 145 de lei.

3. Taxa de Bucureşti, vinieta Oxigen sau noua taxă de poluare pentru zona Bucureşti-Ilfov va fi plătită începând cu luna martie 2020, conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor. Primarul Firea a menţionat că această taxă trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2020, însă cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program, aşa că a decis ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui demers. De la 1 martie 2020 (2021 pentru Euro 4), prin hotărârea de introducere a vinietei va fi impusă restricționarea circulației pentru mașinile care poluează, (masă totală sub cinci tone) pe principalele artere ale Bucureștiului, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, dacă nu plătesc taxă după cum urmează: Mașinile Euro 3 și Euro 4 – accesul va fi permis în baza vinietei Oxigen, în cuantum redus. Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 -accesul va fi permis pe anumite artere cu vinieta Oxigen, dar acestea vor avea accesul interzis în zonele centrale ale Capitalei. Cea mai scumpă vinietă va fi pentru mașinile non Euro (15 lei/zi și 1.900 de lei/an). Pentru o mașină Euro 4 se vor plăti 5 lei/zi și 500 de lei/an.

4. O nouă taxă auto, la prima înmatriculare. În primele zile după ce a devenit premierul României, Ludovic Orban a declarat că o nouă taxă trebuie concepută ca o taxă de poluare, dar poate fi gândită şi ca un impozit variabil, pe proprietate. „Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă este o taxă indirectă. Evident, ea poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate, variabil. Şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun. Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene, vom anunţa public. Vă mai spun un lucru: decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm nişte bani de la proprietarii de maşini şi după aceea să trebuiască să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a spus premierul Orban.

Citeşte al cincilea lucru important pentru soferi pe sigurantafinanciara.ro