Funcţiile au rămas vacante în condiţiile în care unii dintre edili au fost aleşi parlamentari la scrutinul din decembrie 2016 sau alţi au fost condamnaţi pentru diferite infracţiuni şi, astfel, nu-şi mai pot exercita mandatul, transmite Agerpres. Situaţiile de incompatibilitate, invalidarea mandatelor sau decesul au lăsat de asemenea o parte din localităţi fără primari.
Campania electorală pentru alegerile locale parţiale a început pe 27 mai, cu 15 zile înainte de data alegerilor, şi s-a încheiat pe 10 iunie la ora 7.00. Depunerea candidaturilor pentru funcţia de primar a avut loc în perioada 16 – 22 mai iar candidaturile au rămas definitive în data de 28 mai.
Pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale parţiale din data de 11 iunie a fost aprobată suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum şi a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Naţional de Statistică cu suma de 150.000 lei, potrivit hotărârilor de guvern adoptate în vederea alegerilor locale parţiale.