Cinci ofiţeri ai armatei chineze, inculpaţi de justiţia americană pentru piraterie informatică şi spionaj

Justiţia americană a inculpat pentru prima dată cinci ofiţeri ai armatei chineze pentru 'piraterie informatică' şi 'spionaj economic' împotriva a şase companii americane, a anunţat luni procurorul general al SUA, Eric Holder, relatează AFP.
Economica.net - lun, 19 mai 2014, 16:08
Cinci ofiţeri ai armatei chineze, inculpaţi de justiţia americană pentru piraterie informatică şi spionaj

‘Acest caz de spionaj economic care ar fi comis de membri ai armatei chineze reprezintă prima urmărire în justiţie angajată vreodată împotriva unui actor statal pentru acest tip de piraterie’, a declarat oficialul, într-o conferinţă de presă.

Inculpările, iniţiate de către o instanţă din Pennsylvania, vizează fapte comise între 2006 şi 2014 de către ‘membri ai Unităţii 61398 din Al Treilea Departament al Armatei de Eliberare a Poporului’, denumirea oficială a armatei chineze.

Ofiţerii sunt acuzaţi că au furat secrete comerciale ale unor întreprinderi americane specializate în energie nucleară sau solară sau în metalurgie.

Printre aceste firme se numără Westinghouse, US Steel, Allegheny Technologies, Alcoa, precum şi filialele ale societăţii SolarWorld.

‘Gama de secrete comerciale şi alte informaţii sensibile furate în acest caz este importantă şi necesită un răspuns agresiv’, a afirmat Eric Holder, potrivit căruia succesul companiilor trebuie să depindă de capacitatea lor de a inova şi să nu se bazeze pe ‘capacitatea unui guvern de a spiona şi de a fura secrete comerciale’.

Guvernul american ‘nu va tolera acţiunile niciunui stat care încearcă să saboteze ilegal societăţi americane şi să mineze integritatea unei competiţii echitabile’ pe piaţă, a adăugat oficialul american.

Directorul FBI, James Comey, a apreciat, citat într-un comunicat, că ‘foarte mult timp, guvernul chinez a utilizat spionajul informatic într-o manieră neruşinată pentru a obţine avantaje economice pentru industriile de stat’.

Virulenţa afirmaţiilor unor responsabili americani în această afacere reflectă nivelul de preocupare atins în SUA faţă de amploarea spionajului informatic chinez, sursă de tensiune între cele două ţări în ultimele luni.

La rândul său, Beijingul se plânge de atacuri informatice comise împotriva sa de către SUA, în special în urma dezvăluirilor făcute de fostul consultant Edward Snowden privind amploarea colectării de informaţii pe internet de către NSA, agenţie americană de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Prețurile în Rusia au crescut cu 9,5% în decembrie 2024 și au continuat să crească și în 2025
Preţurile de consum în Rusia au crescut cu 9,52% în ritm anual în luna decembrie 2024, după un avans de 7,4% în ritm anual în 2023, arată datele statistice definitive publicate miercuri de......
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe în procesele democratice. Cazul României a fost adus și el în discuție
Aproape 50 de europarlamentari i-au cerut șefei diplomației UE, Kaja Kallas, sancționarea platformelor online pentru interferențe ...
Aproximativ 50 de europarlamentari i-au cerut într-o scrisoare şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas (foto), ca UE să ...
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
UE analizează varianta interzicerii treptate a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricţii la importurile de aluminiu rusesc şi totodată o interzicere ...
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
ROBOT Industries lansează aparatul de curățenie CleanX R3 5-IN-1 AI Cleaning Robot
Compania românească ROBOT Industries anunță lansarea noii linii de roboți de curățenie cu AI integrat CleanX R3 5-IN-1 ...