Cinci substanţe psihoactive noi vor fi incluse pe lista drogurilor ilegale în România:
Completarea listei drogurilor ilegale în ţara noastră cu încă cinci substanţe psihoactive noi nu e o iniţiativă autohtonă, ci o exigenţă europenă de transpunere în legislaţia naţională, până pe 7 septembrie 2019, a Directivei delegate (UE) 2019/369 a Comisiei din 13 decembrie 2018.
După canabis, pe poziţia a doua în clasamentul celor mai consumate droguri în România se află noile substanţe psihoactive, cunoscute sub denumirea de etnobotanice. Acestea sunt consumate cu precădere de populaţia tânără, din mediul urban, aproape toți consumatorii debutând în intervalul vârstă de 15-24 ani, spun experţii Agenţiei Naţionale Antidrog în raportul din 2018 privind consumul de droguri în ţara noastră.
Noile substanțe psihoactive experimentate de participanții la studiul realizat de Agenţia Naţională Antidrog sunt: substanțele sintetice, ierburile, piperazinele, GLB, spice, ketamina, Nexus, mefedrona. Cele mai consumate substanţe psihoactive noi se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor, sub formă de pulberi, cristale sau tablete asemănătoare drogurilor, se mai arată în raportul Agenţie Naţionale Antidrog.
Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de substanţe psihoactive noi, a fost 12 ani, potrivit raportului citat mai sus.
Noile substanţe psihoactive sunt drogurile cel mai ușor de procurat, spun persoanele intervievate de Agenţia Naţională Antidrog. Acestea se pot cumpăra cu uşurinţă în mediile de petrecere a timpului liber – discoteci, baruri, cafenele, străzi şi parcuri, dar şi de internet.
Noile substanțe psihoactive au apărut pe piața drogurilor din România în perioada anilor 2009 – 2010, iar măsurarea consumului acestora în populația școlară a început în 2011.