Al doilea Black Friday „sărbătorit” în România a creat mare agitaţie printre retaileri dar şi în rândul consumatorilor, mare parte dintre ei aflând pentru prima dată că pe 23 noiembrie, după moda americană, multe magazine vor avea reduceri importante de preţ. În doar câteva saptamâni, awareness-ul evenimentului Black Friday a crescut de două ori şi jumătate, pâna la 69,8% din populaţie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown. 11,1% dintre românii care au aflat despre acest eveniment au şi cumpărat câte ceva în weekendul 23-25 noiembrie.
De unde au cumpărat românii
Conform studiului, 38,1% dintre consumatori au ales de Black Friday să cumpere online, iar marele câştigător al evenimentului în funcţie de numărul de consumatori a fost eMAG.ro, de unde au cumpărat 21,1% dintre respondenţii la studiu.
Urmează Flanco, cu 18,4%; Altex+Mediagalaxy cu 12,3%; Domo – 9,4%; Carrefour – 8,6%;Metro – 2,8%; evomag.ro – 2,2%; PCGarage.ro -1,6%; Kaufland – 1% şi nu în ultimul rând .Azerty.ro, Clickshop.ro, Cel.ro – 0,6%
Ce au cumpărat
Cei mai multi români s-au folosit de reducerile de Black Friday pentru a-şi completa sau înlocui produsele electrocasnice din gospodărie : 44,4% din achiziţiile de Black Friday au reprezentat produse din această categorie. Pe locul doi şi trei în preferinţele românilor s-au plasat tot produse din electroIT: segmentul IT&C (în care au fost incluse laptopurile, telefoanele sau tabletele) a reprezentat 30% din achiziţii, în timp ce electronicele (televizoare, aparatură foto-video etc.) au reprezentat alte 24,3% dintre cumpărături. De Black Friday, românii au optat şi pentru alte categorii de produse – segmentele de fashion, cosmetic sau food au atras 23,2% dintre cumpărături . Jucăriile au reprezentat 2,4% din achiziţii în timp ce doar 2% dintre români au optat pentru produsele de bricolaj.
Studiul a fost realizat între 4 şi 6 decembrie 2012, a investigat comportamentul de cumparare al românilor cu ocazia Black Friday si a măsurat întreaga piaţă de retail din România. Eşantionul a fost de 2000 de respondenţi din mediul urban şi rural, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Eroarea de eşantionare a studiului este de +/-2,2%.