Toţi cei trei cercetători lucrează în SUA. Economistul american de origine turcă Daron Acemoglu este profesor la renumitul Massachusetts Institute of Technology, la fel ca şi britanico-americanul Simon Johnson, iar James A. Robinson, la rândul său un britanico-american, este profesor de economie la Universitatea din Chicago, scrie Agerpres.
„Reducerea diferenţelor mari de venituri între ţări este una din cele mai mari provocări ale timpului nostru. Laureaţii au demonstrat importanţa instituţiilor sociale în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Economie.
„Societăţile cu un stat de drept slab şi instituţii care exploatează populaţia nu generează creştere sau schimbare în mai bine”, au adăugat organizatorii ceremoniei pe site-ul oficial nobelprize.org.
Printre precedenţii câştigători ai Premiului Nobel pentru Economie se numără Milton Friedman, John Nash şi fostul preşedinte al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke. În 2023, Claudia Goldin, profesoară la Harvard, a primit Premiul Nobel pentru Economie „pentru progresele în înţelegerea rezultatelor participării femeilor pe piaţa muncii”. Este a treia femeie care a primit Premiul Nobel pentru Economie şi prima femeie care a fost onorată cu premiul pentru contribuţia sa individuală, şi nu în colaborare.
Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.
Valoarea premiului este de 11 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).
Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfăşoară în fiecare an la Stockholm pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.