Cine a câştigat şi cine a pierdut mediatic din privatizarea eşuată a Oltchim – Analiză Mediafax

Dan Diaconescu este principalul câştigător mediatic, în ziare şi în online, din scandalul privatizării Oltchim, fiind cel mai mediatizat dintre cei implicaţi, urmat de premierul Victor Ponta şi la mare distanţă de Remus Vulpescu, Daniel Chiţoiu, Constantin Roibu şi Adriean Videanu.
Economica.net - vin, 05 oct. 2012, 08:50
Cine a câştigat şi cine a pierdut mediatic din privatizarea eşuată a Oltchim - Analiză Mediafax

Aceasta este concluzia unei analize realizate de Mediafax Monitorizare în perioada de la apariţia anunţului de privatizare – 6 septembrie – până la stoparea procesului – 1 octombrie – pe 1.080 de site-uri, 247 publicaţii locale şi 154 publicaţii centrale, în care s-a urmărit apariţia subiectului Oltchim şi evoluţia în timp a mediatizării principalilor actori implicaţi – Dan Diaconescu, Remus Vulpescu, Victor Ponta, Daniel Chiţoiu, Adriean Videanu şi Constantin Roibu.

Mediafax Monitorizare a considerat că se impune o analiză amănunţită deoarece privatizarea celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim SA, a început acum aproape o lună, însă perspectivele încheierii acestui proces sunt departe de a fi clare după scandalul provocat de participarea lui Dan Diaconescu la licitaţie. Efectele pe termen scurt sunt foarte vizibile: proteste ale angajaţilor, căderea acţiunilor pe bursă cu 15%, demisii la nivel înalt, afectarea imaginii ţării în ochii investitorilor şi mult consum media, atât din partea jurnaliştilor care au scris numeroase articole în print şi în online, cât şi din partea publicului care le-a citit.

În perioada analizată referirile (articole apărute) la Oltchim au fost în număr de 552 în presa centrală, 575 în presa locală şi 16.568 în site-uri. În topul general al publicaţiilor cu articole despre Oltchim se află cotidienele Azi (50 articole), Ziarul Financiar (47 articole) şi Evenimentul Zilei (46 articole). În analiza pe presa locală, Monitorul de Vâlcea, Transilvania Expres şi Argeşul sunt în fruntea clasamentului, cu 19 articole fiecare despre Oltchim, două dintre cele aflate în top fiind din zona în care se află combinatul.

Mediul online a fost mult mai ofertant în ceea ce priveşte articolele care fac referire la privatizarea Oltchim, Mediafax Monitorizare înregistrând un total de peste 16.568 de articole. Primele cinci locuri în topul referinţelor la Oltchim sunt ocupate, ca şi în alte analize, de agregatoarele de ştiri care au articole din toată media. În ceea ce priveşte site-urile de ştiri, cele mai multe menţiuni la Oltchim au fost pe Infoportal (RTV), realitatea.net şi mediafax.ro, cu peste 300 de apariţii înregistrate fiecare.

Luând ca puncte de reper anunţul de privatizare/lansarea oficială a caietului de sarcini – 6 septembrie şi termenul limită la care Dan Diaconescu trebuia să plătească pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim – 1 octombrie, pe întreg intervalul de timp analizat apariţiile personalităţilor menţionate mai sus au înregistrat un trend ascendent atât în mediul online, cât şi în presa scrisă.

Principalul actor a fost Dan Diaconescu, care a totalizat un număr de 9.170 de apariţii în articolele despre Oltchim în online şi 646 în cele din presa scrisă în toată perioada. Al doilea în topul apariţiilor este premierul României, Victor Ponta, cu 6278 în mediul online (site-uri) şi 551 în presa scrisă (centrală şi locală). Celelalte patru personaje au obţinut scoruri mai mici, fiind, de altfel, secundare ca mediatizare în procesul de privatizare a combinatului.

Perioada analizată a fost influenţată puternic pentru toţi cei monitorizaţi în 20 şi 21 septembrie, zilele în care s-au depus ofertele şi s-a anunţat câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim. Analiza a relevat că în ceea ce priveşte actorii Dan Diaconescu şi Remus Vulpescu creşterea vizibilităţii lor a fost lentă şi proporţională în perioada imediat următoare lansării privatizării, Vulpescu fiind chiar mai mediatizat, însă în a doua perioadă în care au fost depuse ofertele şi s-a organizat licitaţia Dan Diaconescu a fost câştigător detaşat, deşi procedura în sine a fost condusă de şeful OPSPI.

După anunţul căştigătorului şi stabilirea temenului de plată, Diaconescu profită în continuare de confruntarea cu Vulpescu, însă acesta din urmă scade drastic, locul de protagonist fiind luat de premierul Victor Ponta. De la implicarea sa directă, primul-ministru are un trend apropiat de cel al lui Dan Diaconescu, însă diferenţa se menţine mare. De remarcat că, deşi Victor Ponta s-a raportat în declaraţii la Adriean Videanu, aceasta din urmă a avut un număr mai mic de apariţii, înregistrând o creştere semnificativă numai în ultima perioadă. Conform rezultatelor analizei, creşterea lui Ponta are legătură în mai mare măsură cu relaţia conflictuală cu Dan Diaconescu şi doar parţial cu Adriean Videanu.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, care potrivit declaraţiei premierului de la începutul perioadei „răspundea cu capul” pentru privatizarea Oltchim, este ca mediatizare sub Remus Vulpescu până în ultimele zile, când s-a implicat efectiv, în cele mai multe cazuri apărând alături de Victor Ponta. În ceea ce îl priveşte pe fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, mediatizarea sa a fost mai mult contextuală şi mai puţin directă până în ultimele zile, referirile fiind legate de situaţia dezastruoasă a combinatului. Roibu are primul loc în primele zile în articolele de analiză din prea scrisă fiind mediatizat contextual şi abia către sfârşit apare direct în ambele medii, dar nu la nivelul celorlalţi actori. Interesant este totuşi că Roibu are mai multe apariţii decât fostul ministrul al Economiei Adriean Videanu, cu excepţia ultimelor zile în zona online.

 Ierarhia distribuţiei apariţiilor celor monitorizaţi pe medii (presă scrisă şi online) este similară, ordinea fiind: Dan Diaconescu, Victor Ponta, Remus Vulpescu, Daniel Chiţoiu, Constantin Roibu şi Adriean Videanu, cu precizarea că Dan Diaconescu are un procent semnificativ mai mare în online comparativ cu ceilalţi, iar Constantin Roibu a avut o proporţie mai mare de apariţii în presa scrisă.

Evenimentele perioadei analizate i-au adus pe cei şase actori în prim plan şi împreună, de cele mai multe ori în situaţii conflictuale. Cea mai mediatizată în presa scrisă a fost perechea Victor Ponta – Dan Diaconescu cu 384 de apariţii, urmată de Ponta-Chiţoiu cu 176 de apariţii şi Ponta-Vulpescu cu 174 de apariţii în presa scrisă (centrală sau locală). Păstrând proporţiile în online, cu menţiunea că numărul articolelor în care au fost nominalizate perechile de mai sus sunt mult mai numeroase, ierarhia mediatizării acestora rămâne aceeaşi: Victor Ponta-Dan Diaconescu (4.556 de apariţii), Ponta-Chiţoiu (1.367 apariţii), Ponta-Vulpescu (1.287 apariţii).

În concluzie, Dan Diaconescu şi Victor Ponta au fost cei care au apărut cel mai des în presa scrisă şi în mediul online în perioada 6 septembrie-1 octombrie, atât separat în articole, cât şi împreună, însă „câştigătorul” întregii perioade la mediatizare rămâne Dan Diaconescu.

Ziarul Evenimentul zilei a fost publicaţia care a avut cele mai multe referiri la Dan Diaconescu şi la Victor Ponta în raport cu Oltchim. În mediul online, dintre site-urile clasice de ştiri, românialiberă.ro este site-ul care l-a mediatizat cel mai mult pe Dan Diaconescu (229 apariţii) iar mediafax.ro pe Victor Ponta (203 apariţii).

Mediafax Monitorizare monitorizează în prezent toate categoriile de surse online, presă, dar şi social media. Astfel, agenţiile de PR şi specialiştii în comunicare din companii pot afla ce se scrie despre brandurile sau produsele lor din aproximativ 68.000 de surse.

Mediafax Monitorizare este primul serviciu românesc de monitorizare profesionistă a presei, lansat în 1998. În prezent, Mediafax Monitorizare furnizează rapoarte zilnice şi analize de imagine unui portofoliu de circa 250 de clienţi corporate şi instituţionali. Rapoartele zilnice, ce pot fi accesate de clienţi prin intermediul contului individual de pe www.monitorizare.mediafax.biz, conţin toate materialele jurnalistice în care se regăsesc cuvintele-cheie definite de aceştia şi includ copii scanate ale articolelor din presa scrisă, înregistrările programelor de ştiri radio şi TV şi linkuri spre articolele sau postările online.

La rândul lor, analizele media evaluează acoperirea mediatică înregistrată de clienţi şi de concurenţii lor sau felul în care presa a reflectat temele de actualitate din industria în care aceştia activează.

Te-ar mai putea interesa și
Do Kwon, unul dintre foștii lorzi ai pieței cripto, a pledat nevinovat în fața unui tribunal american pentru acuzații de fraudă și spălare de bani. El le-a cauzat clienților pierderi de 40 de miliarde de dolari
Do Kwon, unul dintre foștii lorzi ai pieței cripto, a pledat nevinovat în fața unui tribunal american pentru acuzații ...
Antreprenorul sud-coreean Do Kwon, care a gesionat două monede digitale care au provocat pierderi investitorilor de aproximativ 40 de miliarde de dolari în 2022, a pledat joi nevinovat de......
Ciolacu: Intrarea pe deplin a României în Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie pentru a depăşi acest context internaţional dificil
Ciolacu: Intrarea pe deplin a României în Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie pentru ...
Integrarea totală a României în spaţiul Schengen va avea ca efect dezvoltarea economiei, fiind o garanţie că exporturile ...
Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson: UE ar putea prezenta în martie o propunere de creare de centre de întoarcere pentru migranții ilegali
Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson: UE ar putea prezenta în martie o propunere de creare de centre de întoarcere pentru ...
Uniunea Europeană ar putea înainta în martie o propunere privind crearea aşa numitelor "centre de întoarcere" pentru ...
Apple a ajuns la un acord de 95 de milioane de dolari pentru a închide un proces intentat în SUA, ca urmare a „indiscreției” asistentului său de voce Siri
Apple a ajuns la un acord de 95 de milioane de dolari pentru a închide un proces intentat în SUA, ca urmare a „indiscreției” ...
Gigantul american Apple a fost de acord să plătească 95 de milioane de dolari în numerar pentru a închide o acțiune ...