Cine a cumpărat firma care administrează cel mai mare fond străin de investiţii dedicat României
Peste 75% din activele Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF), de 11,5 milioane de euro, sunt acţiuni ale unor companii româneşti mijlocii, precum Prospecţiuni Geologice (simbol bursier PRSN), care ocupă 15,4 % din portofoliul fondului, şi compania de servicii de foraj şi extracţie Rompetrol Well Services (PTR, 11,4%), potrivit raportului pe luna ianuarie al fondului. Restul portofoliului este format din acţiuni bulgăreşti.
Strategia de plasament a Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF) a constat, până la preluarea administratorului său olandez, Middle Europe Investments, de către firma cehă Palmer Capital, în selectarea companiilor mai puţin cunoscute pentru investitorii străini, dar cu perspective de dezvoltare şi de creştere a cotaţiilor.
Următoarele cele mai mari participaţii ale RBF sunt pachete de acţiuni ale producătoarei de cabluri electrice Iproeb Bistriţa (IPRU, 9,7%), ale constructorului de conducte petroliere Condmag Braşov (COMI, 6,8%) şi ale Romcarbon Buzău (ROCE, 5,6%).
Doar trei societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost alese dintre vedetele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru portofoliul fondului Roemenie En Bulgarije Fonds (RBF).
Prezenţa SIF Moldova, SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania a fost menită să asigure o lichiditate suficientă pentru administrarea fondului, aceste acţiuni fiind mai uşor de vândut la preţuri convenabile. Chiar şi aşa, însă, prăbuşirea pieţei de capital în 2008 a creat mari dificultăţi RBF, care a trebuit să facă faţă vânzărilor masive ale propriilor titluri la bursă, tranzacţiile cu acestea fiind în prezent suspendate, „din cauza supraofertei“.
De la Palmer Capital se aşteaptă şi o corecţie a strategiei fondului, potrivit raportului citat. Palmer Capital este firmă cu investiţii de aproape patru ori mai mari decât cele ale MEI, ale căror 9 fonduri au active de 276 milioane de euro. Palmer Capital administrează șapte fonduri pentru investiții în Marea Britanie și Europa continentală, concentrânduse pe dezvoltare imobiliară și tranzacții administrate într-un mod activ.
În România mai este activ un alt fond de investiţii care este dedicat exclusiv pieţei noastre, Alpha Romania Foreign Balanced Fund, cu active de 10 milioane de euro şi adminsitrat de firma greacă Alpha Asset Management, din grupul Alpha Bank.