Cine a dat faliment în 2011. Topul industriilor cu cele mai multe insolvenţe

Economica.net
01 03. 2012
datorii_criza_faliment_5466889_79068900

Comerţul cu amănuntul este domeniul în care s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe anul trecut, urmat de comerţul cu ridicata şi distribuţie şi de construcţii, potrivit unei analize a Coface România. Similar studiilor precedente privind situaţia insolvenţelor, situaţia anului 2011 nu aduce surprize majore în ceea ce priveşte primele 10 sectoare, singurele modificări fiind la poziţia în cadrul topului.

La finalul anului 2011, un număr total de 22.650 de companii se aflau în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă, în creştere cu 4,42% faţă de nivelul consemnat anul anterior. Mai mult de jumătate din acest număr reprezintă companii din cele trei domenii de mai sus (4.423, 4.358, respective 3.548 insolvenţe).

Urmează, în ordine, transporturile, alte activităţi de servicii destinate în special companiilor, sectorul hotelurilor şi restaurantelor, fabricarea lemnului şi a produselor din lemn, agricultura, industria alimentară şi a băuturilor şi industria textilă.

“În ciuda creşterii economice din 2011, falimentele au crescut faţă de 2010, ceea ce arată că în economia reala criza a continuat să facă victime în rândul companiilor slăbite de recesiunea din 2009 si 2010 şi a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul 4 al anului trecut, precum şi primele 2 luni din 2012 indică o înrăutăţire accentuată a comportamentului de plată al companiilor, cu un numar dublu de întârzieri la plată şi arierate în creştere, ceea ce mă face să fiu pesimist şi să anticipez o creştere a numărului de companii insolvente şi în 2012,  a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager al Coface Romania, Bulgaria şi Slovacia.

În studiul realizat de Coface au fost luate în considerare firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri, în baza datelor furnizate de Registrul Comerţului.