Nemuritorii: Cine a rezistat invaziei marilor lanţuri de supermarketuri

Economica.net
02 04. 2013
1_58585700_67669500

În cei aproximativ 16 ani de când nemţii de la Metro au introdus în România conceptul de comerţ modern, urmaţi la distanţă de 3 ani de francezii de la Carrefour şi belgienii de la Billa, piaţa de retail s-a aglomerat extrem de mult. Giganţii mondiali au adus „de acasă” diverse concepte, de la hipermarketuri cu produse expuse pe mii de metri pătraţi, la supermarketuri şi magazine mai mici, de proximitate. Asistăm astăzi la deschideri săptămânale de magazine şi investiţii anuale de milioane de euro. Cine mai rezistă acestei avalanşe de nume internaţionale?

ECONOMICA.NET a făcut un bilanţ al supermarketurilor operate de antreprenori locali care au rezistat în „lupta” cu marile lanţuri internaţioanele, în cele mai bogate judeţe în funcţie de PIB pe cap de locuitor. Concluzia? Mai sunt foarte puţine. Astfel, singurul judeţ bogat unde un comerciant local mai deţine încă supremaţia, având mai multe supermarketuri decât reţelele internaţionale, este Timiş. Pe piaţa de 654.000 de locuitori din vestul ţării după ultimul recensâmânt, operează un număr de 52 de supermarketuri şi hipermarketuri, conform datelor ANSVSA, autoritatea la care operatorii de magazine trebuie să se autorizeze. Dintre acestea, 14 aparţin companiei Unicarm Satu Mare, un business de familie ce aparţine omului de afaceri Vasile Lucuţ, implicat şi în afaceri cu lactate, panificaţie şi procesarea cărnii. În total, o afacere de aproximativ 144 de milioane de euro, conform datelor Ministerului de Finanţe aferente anului 2011 pentru care lucrează în jur de 2.700 de angajaţi. Unicarm operează aproximativ 80 de  supermarketuri şi în alte judeţe ale ţării, şi are în plan anul acesta să ajungă la un număr de 90 de unităţi. 

În luna februarie a acestui an, Lucuţ  şi doi poliţişti din Satu Mare au fost trimişi în judecată în luna de procurorii DNA Oradea, într-un dosar de trafic de influenţă după ce omul de afaceri ar fi încercat să obţină, prin intermediul poliţiştilor, o soluţie favorabilă într-un proces.

Pe piaţa din Timiş, Lucuţ concurează aproape pe picior de egalitate cu Profi, magazinele fondului de investiţii polonez  Enterprise Investors (12 magazine), Lidl, Rewe (Billa, Penny Market şi XXL Mega Discount), Real, Auchan şi Kaufland.

În Argeş, cel puţin momentan, singurul supermarket aparţinând unui antreprenor local, conform datelor ANSVSA,  este amplasat în satul Vrăneşti şi aparţine societăţii Iribog Speed Construct SRL. Reprezentanţii companiei ne-au declarat însă că au renunţat la business-ul cu comerţ în favoarea transporturilor. Tot în Argeş a început povestea supermarketurilor PIC, deţinute iniţial de fraţii Ilie şi Cornel Penescu şi închiriate ulterior de cel mai bogat om de afaceri din Gorj, Nicolae Sarcină, cu intenţia de a le achiziţiona. Acesta a rebranduit supermarketurile în Succes, dar ulterior, în luna martie a acestui an, lichidatorul judiciar PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services a anunţat că Sarcină a renunţat să mai achiziţioneze hipermarketurile PIC aflate în administrare specială, iar cele patru magazine (Piteşti (15.000 mp), Craiova (21.200 mp), Oradea (16.850 mp) şi Călăraşi) vor fi scoase acum la vânzare de către lichidatorul judiciar. Din datele ANSVSA, în Argeş operează 26 de supermarketuri şi hipermarketuri, cele mai multe aparţinând Profi şi Kaufland, care deţin câte 4 unităţi. De asemeam, Lidl are în judeţ 3 magazine, iar Rewe două.

Locuitorii din judeţul Braşov au de ales între 47 de supermarketuri şi hipermarketuri, aproape toate aparţinând retailerilor internaţionali. Iar singurii care mai încercau să facă faţă competiţiei acerbe au intrat luna trecută în procedura generală a insolvenţei. Este vorba despre societatea SC Retail D&I SRL, deţinută de familia Butum din Braşov şi care operează începând din octombrie 2011, în franciză, lanţul de magazine Spar. Tot în Braşov opera din 2007 un lanţ de supermarketuri Wolf. Conform informaţiilor de pe site-ul companiei care operează şi un complex turistic în Bran, locaţiile supermarketurilor  Wolf au fost închiriate şi se vor redeschide în curand sub un alt brand. Unul dintre ele, situat în judeţul Argeş, va fi preluat cel mai probabil de Rewe, care va inaugura acolo un magazin Billa. „WOLF-ul s-a închis pentru că acolo s-a ocupat de magazin cine nu trebuie şi l-a dus de râpă, Şi mă refer aici la una din şefele de magazin. Pe 20 martie se va preda spaţiul unei companii multinaţionale recunoscute care va redeschide sub brand-ul lor. În Curtea de Argeş WOLF-ul încetează, locul lui va fi luat de un cunoscut lanţ de magazine. Din discuţiile purtate cu ei, argeşenii vor avea plăcuta surpriză ca înainte de Paşti să cumpere din noul şi modernul supermarket”, a declarat pentru Ziarul Profit Argeş Marius Chişu, patronul magazinelor. Potrivitdatelor din decembrie 2012, cele mai multe magazine din judeţ aparţin Profi (4 unităţi), urmat  de Mega Image, Rewe şi Carrefour. 

În Cluj, urmele antreprenorilor locali pe segmentul de supermarketuri şi hipermarketuri de abia se mai sesizează. Dintre cele 33 de astfel de unităţi, doar trei sunt operate de oameni de afaceri locali. Două aparţin Unicarm, iar unul- deschis anul trecut- societăţii Global Business Distribut. În schimb, în Cluj „legea” este făcută de Lidl care are 7 magazine. De asemenea, sunb brandul Billa operează 5 unităţi , în timp ce Carrefour are 4.

În Constanţa sunt 30 de supermarketuri şi hipermarketuri autorizate de ANSVSA, iar patru dintre acestea sunt deţinute de antreprenori locali. Adivin 95 SRL, deţinută de Adrian Vintilă care are şi afaceri cu restaurante în localitate, operează 3 magazine „Supermarketul Familiei Tale” dintre care 2 au suprafeţe de 400 de mp şi un al treilea de 900 de mp. Patronul spune însă că nu are planuri de expansiune.

„Nu voi mai investi din cauza crizei şi a apariţiei reţelelor internaţionale. Competiţia a ajuns foarte mare”, ne-a declarat Vintilă potrivit căruia în prima parte a anului a înregistrat scăderi de vânzări de până la 30%. „Spre final de an va fi mai bine”, spune însă acesta.

Vintilă afirmă că a reuşit să reziste brandurilor internaţionale prin faptul că oferă o gamă foarte diversificată de produse, în jur de 24.000 de articole în fiecare magazin şi preţuri mai bine la anumite game de produse.  „La legume şi fructe sunt foarte bine aprovizionaţi şi lucrăm direct cu producătorii aşa că şi preţurile sunt bune. De asemenea, avem şi un Plafar în incintă, ceea ce ne ajută”, mai povesteşte patronul ale cărui magazine are rulaje de aproximativ 3 milioane de lei pe lună. În Constanţa cele mai multe magazine aparţin Carrefour, Lidl, Billa, Kaufland şi Mega Image. De asemenea, un supermarket este deţinut de Ulker Impex SRL, deschis în 2009.

În Sibiu, se pare că supermarketurile de familie au rezistat mai mult decât prin alte zone ale ţării. Din datele ANSVSA mai sunt şase operatori locali de supermarketuri, dintre care, unul singur se poate spune că deţine un lanţ. Este vorba despre S.C. KONSTA SPLENDID SRL deţinută de Stancu Florin. Omul de afaceri deţine în Mediaş 2 supermarketuri şi 3 magazine mai mici.  La sfârşitul anului 2011 societatea avea un numar de 183 de angajati şi o cifra de afaceri de 102 de milioane de lei. Cele mai multe magazine din judeş aparţin Profi.