Primele cinci luni ale acestui an calendaristic care coincid și cu ultima parte a anului comercial 2020-2021 ( 7 ianuarie 2020- 30 iunie 2021) au adus economiei peste 3 miliarde de euro din exporturi ale produselor agroalimentare. Iar din această valoare, mai bine de o treime ( 31,7%%) a fost generată de primii zece exportatori în funcței de valoarea mărfii exportate, potrivit unei analize realizată de Institutul Național de Statistică, la solicitarea Economica. Cu un an în urmă, în plină pandemie, exporturile totalizaseră 2,9 miliarde de euro, din care ponderea generată de primii zece a fost de peste 40%.
În primele cinci luni ale lui 2021 ( ultimele disponibile), ca și în perioada similară a anului trecut, cele mai mari exporturi de produse agroalimentare au fost realizate de filiala din România a gigantului chinez COFCO ( fosta Nidera), cel mai mare trader de cereale din România, cu afaceri de peste 4 miliarde de lei în 2020.
Urmează cei doi mari jucători pe piața țigaretelor, British American Tabacco (BAT) și Phillip Morris care și-au inversat pozițiile față de anul anterior.
Se naște un nou mare jucător printre exportatori
Supriza vine însă la poziția a patra, unde apare un nou intrat cu evoluția spectaculoasă pe piața exporturilor dacă ne uităm în trecut: Al Dahra Agriculture România SRL . Este vorba, potrivit termene.ro, despre o companie nou înființată ( în 2019) , cu activități în comerțul cu cereale, controlată integral de Al Dahra International Investments LLC din Emiratele Arabe, un fond de investiții ce face parte din grupul Al Dahra, cel mai mare trader din Orientul Mijlociu, parte a Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera. Grupul, prin Al Dahra Agriculture LLC, a achiziționat în 2018 90% dintre părțile sociale ale Agricost SRL, business-ul fermierului Culiță Tărâță și preluată ulterior de Constantin Duluțe care exploatează cea mai mare suprafață arabilă a țării- 57.720 de hectare luați în arendă de la stat prin Agenția Domeniilor Statului (ADS).
Menționăm că anterior preluării, Agricost SRL, care a raportat în 2020 o cifră de afaceri netă în valoare de 410,8 milioane de lei, cu 7% peste anul anterior, nu a fost prezent în top 10 al exportatorilor de produse agroalimentare.
Iar Al Dahra Agriculture România, înființată în 2019, figura în 2020 pe poziția 154 în topul general al exportatorilor, mult în spatele celorlalți traderi. Agricost și-a concentrat eforturile pe zona de producție, nu și de export.
În clasamentul exportatorilor de produse agroalimentare, Al Dahra a luat locul Cargill Agricultura SRL, traderul american de cereale prezent mereu pe primele poziții printre jucătorii de profil.
Urmează CHS Agritrade România, parte a grupului CHS, o cooperativă controlară de fermieri din SUA, Glencore Agriculture ( actualmente Viterra), Ameropa Grains și ADM România Trading.
Niciun exportator dintre primii zece nu este deținut de antreprenori români.
Top exportatori de produse agroalimentare în primele cinci luni ale lui 2021
SURSA: INS
Citește și