Cine ar putea cumpăra fabricile de ciment deţinute de Lafarge în România

Pentru ca fuziunea dintre giganţii Holcim şi Lafarge să fie aprobată şi în România, companiile au decis ca activele Lafarge să fie scoase la vânzare. Investiţiile Lafarge pe piaţa locală se ridică la 700 de milioane de euro.
Andrada Ghira - mar, 08 iul. 2014, 21:05
Cine ar putea cumpăra fabricile de ciment deţinute de Lafarge în România

Fabricile Lafarge de la Hoghiz (judeţul Braşov), cea de la Medgidia (judeţul Constanţa), staţia de măcinare de la Târgu-Jiu şi betonierele sunt scoase la vânzare. Din lista recentă cu active dată publicităţii, nu se menţionează însă dacă acestea se vând la pachet sau pe bucă’i..

De ce fabricile Lafarge şi nu cele ale Holcim

Cei doi producători au făcut investiţii similare ca valoare pe piaţa locală şi deţin cote de piaţă egale: 33%. Fuziunea la nivel global împiedica unirea operaţiunilor în România, ceea ce ar fi dus la crearea unui oligopol. Cineva trebuia să renunţe la operaţiuni.

„Este de înţeles decizia de a vinde fabricile Lafarge. Holcim are cea mai modernă fabrică de ciment din România (nr. Fabrica de la Câmpulung), iar cealaltă (nr. Fabrica de la Aleşd) este modernizată şi poate deservi două ţări: România şi Ungaria „, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Claudiu Georgescu, preşedinte Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR).

În ceea ce priveşte operaţiunile producătorilor în ţările învecinate cu România, Holcim va vinde fabricile din Ungaria şi Serbia.

Cine şi-a arătat interesul pentru activele LafargeHolcim 

Producători şi fonduri de investiţii şi-au arătat interesul pentru cumpărarea fabricilor care vor fi scoase la vânzare. În total, Lafarge şi Holcim trebuie să vândă operaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro pentru ca finalizarea fuziunii să aibă loc confrom planului, în 2015.

„Turcii de la Sabanci vor să-şi facă fabrică de foarte mult timp în Romania, iar cea de la Medgidia li s-ar potrivi ca o manuşă. De aici ar putea deservi Turcia în momentul unei solicitări mari. E posibil să vedem o intrare a turcilor. Dar şi a capitalului rusesc. Ne putem aştepta la orice”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Claudiu Georgescu.

Producătorii din Turcia sunt direct interesaţi de oportunităţi de creştere pe alte pieţe pentru că legile concurenţei din ţara de origine nu le permite să depăşească o cotă de piaţă de 25%. Grupul turc Sabanci şi-a făcut publică intenţia de a investi în România încă din 2005, când voia să construiască o fabrică de la zero. Deşi această investiţie nu s-a materializat, grupul este cu un ochi spre activele scoase la vânzare şi dispune de un buget de achiziţii de 470-700 milioane dolari, potrivit Reuters.

Alţi producători care şi-au arătat interesul pentru active sunt Oyak Group şi Limak Holding.

CITEŞTE ŞI Cimentiştii din Turcia, interesaţi de achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim, de vânzare şi în România

De achiziție e interesat și omul de afaceri Omer Susli, cel care a cumpărat magazinele din România ale retailerului Praktiker. Dar, Susli e interesat doar de fabrica de la Medgidia. „Suntem interesați doar de fabrica de la Medgidia, însă nimic nu e concret încă. Așteptăm de la Lafarge să ne spună care este soluția de vânzare. Dacă vând toate activele, nu preluăm”, a declarat Omer Susli pentru ECONOMICA.NET.

Georgescu spune că o singură fabrică costă 200 de milioane de euro, dar Susli susține că prețul este mai mic. Întrebat de unde ar avea banii pentru achiziția fabricii de la Medgidia, Susli spune că bancile sunt dispuse să ofere finanțare pentru o astfel de achiziție, mai ales că datele financiare ale Lafarge sunt pozitive.

Există interes şi din partea unui investitor rus, însă nicio declaraţie oficială cu privire la activele din România nu a fost făcută. Miliardarul rus Filaret Galchev, al doilea cel mai mare acţionar al Holcim, cu o participaţie de 11%, a fost de acord să sprijine fuziunea dintre compania elveţiană şi Lafarge. Şi are şi dreptul de a licita pentru unele dintre activele scoase la vânzare, nota publicaţia Financial Times.

Galchev controlează Eurociment, cel mai mare producător rus de ciment în funcţie de vânzări, cu unităţi de producţie în Rusia, Ucraina şi Uzbekistan. 

CITEŞTE ŞI Miliardarul rus Galchev interesat de fabricile LafargeHolcim, inclusiv cele din România – FT

Nu doar producătorii de ciment se uită cu un ochi la activele LafargeHolcim, ci și marile fonduri de investiții. La începutul lunii trecute, Bloomberg relata că două fonduri de investiţii, CVC Capital Partners şi KKR & Co., au în vedere depunerea unei oferte pentru preluarea fabricilor care urmează să fie scoase la vânzare. Cele două fonduri, s-au întâlnit cu instituțiile financiare pentru accesarea a cinci miliarde de euro.

„Fondurile de investiții sunt capabile să cumpere fabricile și să le țină, patru, cinci ani, după care urmează exit-ul. Pe termen scurt, pentru un fond de investiții este valoroasă o astfel de achiziție”, mai spune Georgescu.

Acesta crede că statul ar trebui să cumpere operațiunile Lafarge în România și să vândă compania pe bursă.

CITEȘTE ȘI Afaceriştii români cer statului să salveze fabricile cu probleme, inclusiv prin „naţionalizare temporară”

Holcim, cel mai mare jucător pe piața cimentului din România

Lafarge Ciment România a avut anul trecut o cifră de afaceri de 155,4 milioane de euro, în scădere de la aproape 192 milioane de euro în 2012. Profitul realizat în 2013 a trecut de zece milioane de euro, în scădere de la 36,7 milioane de euro în 2012.

Holcim România a avut anul trecut afaceri de 202,5 milioane de euro, față de nivelul de 215 milioane de euro în 2012. Compania și-a redus pierderile la 1,3 milioane de euro în 2013, de la 8,4 milioane de euro în 2012.

 

Te-ar mai putea interesa și
Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) înregistra scăderi de aproape 3% pe aproape toţi indicii în şedinţa de joi, în jurul orei 12:50, şi consemna tranzacţii în valoare de 2,63 miliarde de lei......
Pensia medie lunară a ajuns la 2.582 lei în trimestrul trei, în creştere cu 6,4%
Pensia medie lunară a ajuns la 2.582 lei în trimestrul trei, în creştere cu 6,4%
Pensia medie lunară a crescut cu 6,4% în trimestrul trei, comparativ cu trimestrul precedent, până la valoarea de 2.582 ...
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Rusia - Preşedintele Vladimir Putin îşi susţine joi conferinţa de presă anuală, precum şi programul televizat de ...
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Freshful by eMag, cel mai mare retailer alimentar online din România, estimează că anul acesta clienții companiei vor ...