Potrivit site-ului PollWatch, care adună sondaje realizate în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, şi pe baza afilierilor actuale, grupul Partidului Popular European (PPE) este creditat cu şansa obţinerii a 217 locuri în viitorul PE (cu 58 mai puţine decât în 2009), comparativ cu 201 pentru socialişti (plus şapte).
Euroscepticii îşi confirmă avansul, cu un total de aproape 100 de locuri, de trei ori mai multe decât în actualul Parlament. Însă această mişcare, clasată în prezent la neafiliaţi, este extrem de eterogenă, cu partide de extremă dreapta precum Frontul Naţional din Franţa sau PVV din Olanda, formaţiuni ultranaţionaliste ca Jobbik din Ungaria sau chiar neonaziste precum Zorii Aurii din Grecia, dar şi populişti ca de exemplu Mişcarea 5 Stele a lui Beppe Grillo din Italia.
Stânga radicală, a şasea forţă în actualul Parlament, ar urma să înregistreze progrese nete. Cu 53 de eurodeputaţi, ea ar urma să devină al patrulea grup în legislativul comunitar, imediat în spatele liberalilor (59), dar în faţa Verzilor (44), conservatorilor britanici şi polonezi (42), toţi în pierdere de viteză.
Această creştere este mai mare în ţările lovite de programe dure de austeritate, cum ar fi Grecia, unde există partidul Syriza, dar şi Spania şi Irlanda, subliniază PollWatch.
Site-ul reaminteşte că, pe lângă marja de eroare a sondajelor, constituirea de grupuri poate rezerva surprize. Este cazul Mişcării 5 Stele şi al celor aproximativ 20 de eurodeputaţi pe care ar urma să îi obţină, despre care nu se ştie din ce grup se vor decide să facă parte.
Dacă se vor alătura eurofobilor din Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, condus de formaţiunea britanică UKIP a lui Nigel Farage, atunci acest grup şi-ar putea dubla numărul de eurodeputaţi şi ar intra în lupta pentru cea de-a treia poziţie, cu liberalii, care ar putea la rândul lor primi unele întăriri din Franţa, Republica Cehă sau Spania.
Pe de altă parte, un grup de peste 35 de eurodeputaţi s-ar putea constitui în jurul Frontului Naţional şi al PVV.