Cine are de recuperat bani din falimentul retailerului Sprider Stores

06 10. 2013
sprider_stores_19120400

Odată cu criza, compania a început să închidă din magazine, reducând numărul de magazine la 50 şi închizând operaţiunile din România, Cipru, Polonia şi Serbia.

CITEŞTE ŞI Grecii de la Sprider a cerut intrarea în faliment

În România, compania avea în luna ianuarie a acestui an zece magazine faţă de 17 unităţi în 2011. La sfârşitul lunii august, retailerul mai avea doar trei magazine, după ce închisese şapte în acest an. Iar în urmă cu câteva zile, Sprider a anunţat încetarea tuturor activităţilor. 

CITEŞTE ŞI Un mare retailer internaţional de îmbrăcăminte dispare din România

Societatea prin care au fost deschise magazine din România a intrat în faliment pe 29 iulie, lâsând în urmă creanţe de aproape şase milioane de euro. 

Cei mai mulţi bani i-ar avea de recuperat chiar compania mamă, Sprider Stores SA, înscrisă în tabelul preliminar întocmit de Prime Insolv Practice SPRL, publicat la data de 1 octombrie şi obţinut de ECONOMICA.NET. Datoria este de aproape patru milioane de euro şi este înscrisă la categoria creanţelor chirografare, ceea ce înseamnă că grecii ar putea să nu-şi mai recupereze niciun ban. 

Printre creditorii garantaţi se numără Alpha Bank, cu o creanţă totală de 250.000 de euro şi firma Rosequeens Properties SRL, care apare în rapoartele financiare ale Bank of Cyprus şi cea care anul trecut a cumpărat mallul Liberty City, cu o creanţă de 456.000 de euro. 

Sprider Stores are o datorie şi mai mare decât cea către bancă: 635.000 de euro către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti. 


Printre cei 20 de creditori se numără şi Orange România, Romtelecom, dar şi centrele comerciale unde au fost deschise magazine şi care ar avea de recuperat chiria pe care Sprider Stores nu a plătit-o. Însă aceste creanţe sunt negarantate şi s-ar putea ca creditorii să nu mai vadă aceşti bani. 

Lichidatorul firmei din România a grupului elen a scos la vânzare în ultimele săptămâni mai multe bunuri, precum, mobilier specific de magazin de îmbrăcăminte, case de marcat, suporturi haine.