Cine cere Spaniei plata unei datorii vechi de 400 de ani

Economica.net
04 08. 2012
regele_filip_all_ii_lea_al_spaniei_35582900

Împrumutul de 430.000 de ducați de aur a fost luat de Regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-1598) de la regina poloneză de origine italiană, Bona Sforza (1494-1557), pentru finanțarea războiului dintre Spania și Franța pentru controlul Regatului Napole.

The Telegraph relatează că o mare parte din acest împrumut nu a fost restituit. Marek Poznasnki, un membru al parlamentului polonez, a lansat o cerere de rambursare a acestei datorii, cerere care în prezent este analizată de Ministerul de Externe. Potrivit acestuia, în secolul al XVI-lea, un ducat de aur cântărea 3,5 grame. Folosind prețurile actuale la aur, valoarea datoriei ar ajunge la 57,4 milioane de euro, fără a fi inclusă și dobânda pe cei 400 de ani. Polonia a încercat secole la rând să recupereze această sumă, iar până în secolul al XVIII-lea reușise să strângă doar 10%.

Unii istorici sunt de părere că Regina Bona, care a murit în exil în Bari, Italia, a fost otrăvită din ordinul Regelui Spaniei, pentru a scăpa de plata aceste datorii, iar experții juridici sunt sceptici cu privire la posibiliatea de recuperare a datoriei tocmai din cauză că a trecut mult timp.

Și ca să arate că Spania ar avea de unde să-și plătească datoria, Poznanski a menționat că aceasta a recuperat recent o comoară de 500.000 de piese din aur și argint, de 17 tone. Această comoară a fost descoperită de americanii de la Odyssey Marine Exploration, pe o navă spaniolă scufundată în 1804. După un proces care a durat cinci ani, comoara a intrat în visteria Spaniei, în devafoarea americanilor care au găsit-o.