Cine controlează Bursa din Bucureşti
Cei ce, oficial, se încadrează la categoria „acţionari instituţionali români” au aproape 69% din drepturile de vot, adică tot atât câte acţiuni deţin, potrivit unui raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), trimis pieţei cu acelaşi nume, pe care această societate o administrează.
Aceşti acţionari sunt în marea lor majoritate societăţile de brokeraj, ca şi fondurile de investiţii şi băncile.
Urmează în top fondurile străine de investiţii, printre care fondurile de investiţii ale Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), care au aproape 13% din acţiunile BVB.
Investitorii individuali români, inclusiv brokerii care investesc în nume personal, au mai mult, peste 17%, potrivit raportului BVB.
SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) deţin aproape câte 5% din titluri, iar SIF Muntenia (SIF4) are peste 3%.
Fondurile de investiţii ale Franklin Tempeton, Erste Bank şi BCR se numără printre ceilalţi acţionari mari.
Recent, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a avansat propunerea de creştere a pragului limită de deţinere la BVB, de la 5% la 32,9%.
Busa se află într-o camapanie acceleratăde reformare, ca urmare a preluîrii conducdrii de către polonezul Ludwik Sobolewski.