Pe scurt, Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Banii sunt alocați statelor din vânzarea de certificate de carbon, iar estimarea inițială arăta ca sumele totale disponibile pentru cele zece state se ridică la circa 14 miliarde de euro. Nivelul ar putea fi însă mult mai mare, pentru că certificatele de emisii s-au scumpit puternic în ultima vreme și nu se întrevede o tendință opusă.
Oficialii de la București au estimat că România are disponibili cam șase miliarde de euro din acest Fond. Banii nu vin însă direct, ci pe proiecte energetice pe care cei interesați le depun în țară, apoi Ministerul Energiei le selectează și la trimite la Bruxelles pentru Finanțare. Există proiecte pe care Comisia le poate considera prioritare și proiecte considerate ne-prioritare, iar acest lucru îl decide Banca Europeană de Investiții (BEI).
Decizia legată de finanțare pentru proiectele considerate non-prioritare, după ce au fost selectate în acest fel de BEI revine Comitetului pentru Investiții. El este compus din 15 persoane, câte una din partea fiecărui stat beneficiar, trei din partea altor state membre UE mai bogate, care nu beneficiază de această schemă, un reprezentant al BEI și un reprezentant al Comisiei. Acest comitet recomandă ce proiecte din partea fiecărei țări să fie finanțate din Fondul de Modernizare.
Din partea României, din Comitetul pentru Investiții face parte Elena Popescu, director general de politică energetică din Ministerul Energiei.
Alături de reprezentanții celorlalte state beneficiare, din Comitet mai fac parte reprezentanții Germaniei, Suediei și Olandei, aleși de celelalte state membre ale UE, care nu beneficiază de această schemă.
Din partea Comisiei, membrul selectat în Comitet este un cetățean de origine olandeză, iar din partea BEI un britanic.
Vedeți componența Comitetului pentru Investiții, cu CV-urile membrilor aici:
https://modernisationfund.eu/governance/investment-committee/
Potrivit unor surse apropiate situației, România a trimis Bruxelles-ului patru domenii pentru care s-ar putea acorda finanțări nerambursabile din Fondul de Modernizare: regenerabile, rețele electrice, cogenerare și stocare.