Astfel, noul cabinet ar putea fi format din:
BOGDAN AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe
MIHAIL DUMITRU, Ministrul Agriculturii
MIHNEA MOTOC, Ministru Apărării
DAN DUNGACIU, Ministerul Afacerilor Interne
MARIUS NICA, Ministrul Fondurilor Europene
DANIELA GHEORGHE, Ministrul Finanţelor
TUDOR CONSTANTINESCU, Ministerul Economiei şi Energiei
LAURA ŞTEFAN, Ministrul Justiţiei
SORIN MOISĂ, Ministrul Transporturilor
SORIN CÎMPEANU, Ministrul Educaţiei
SORIN PAVELIU, Ministerul Sănătății
Lista urmează să fie completată și cu alți miniștri.
Dacian Cioloş este de la 1 iulie 2015 consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe probleme de securitate alimentară.
Premierul desemnat nu a făcut parte din niciun partid și a ocupat puține funcții politice.
La bază, Cioloș este inginer agronom. Demnitarul a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor. Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Din 2000 este doctorand in economia dezvoltarii agricole, agroalimentare si rurale la Institutul National de Cercetari Agronomice (INRA) din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier (ENSAM).
Dacian Cioloș a devenit comisar pentru Agricultură în 2009, ducându-și mandatul la bun sfârșit, până în noiembrie 2014, când noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile.
În ianuarie 2009, Cioloș a refuzat să facă parte din Guvernul Boc, unde ar fi trebuit să dețină o funcție pe partea de agricultură, afirmând că vrea să-și păstreze independența politică.
Anterior, el a fost ministrul Agriculturii, din octombrie 2007 și până în decembrie 2008 (în Guvernul Tăriceanu), însă și-a păstrat reputația de tehnocrat.
Deși nu făcea parte din niciun partid politic, în perioada mai – octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.
Dacian Cioloș a intrat pe scena politică în ianuarie 2005, când a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.
Înainte de a avea funcțiile din Ministerul Agriculturii, între anii 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.
Dacian Cioloş avea în conturi, în mai 2013, peste 160.000 de euro
În ultima declaraţie de avere disponibilă, din 31 mai 2013, Dacian Cioloş spune că deţine un teren cu o suprafaţă de 10.000 mp în Mărișel, județul Cluj şi o casă de locuit, cu o suprafaţă de 92 mp în Bucureşti. De asemenea, noul prim ministru conduce o maşină Nissan din 2010. El avea în conturi la data semnării declarației de avere, suma de 3.951 lei şi 179.426 euro. Potrivit documentului, Cioloș a primit pentru acel an fiscal un salariu din partea Comisiei Europene de 159.629 euro pentru ultimele 12 luni.
Noul premier este născut la Zalău, are 46 de ani și este căsătorit.
CV Dacian Cioloş
Date personale
Ocupaţia actuală
Carieră politică
Carieră profesională
Alte activităţi
Educaţie şi formare profesională
Cunoştinţe lingvistice
Citește și: Klaus Iohannis îl numeşte pe Dacian Cioloş în funcţia de premier