Cine este noul preşedinte al Ucrainei – Petro Poroşenko, miliardarului prooccidental care promite pacificarea
Contracandidata sa, Iulia Timoşenko, ar fi reuşit să obţină doar 12,9% din voturi, iar pe poziţia a treia se află deputatul populist Oleg Liaşko, cu circa 8%.
În vârstă de 48 de ani şi supranumit ‘Regele ciocolatei’, datorită afacerilor sale din sectorul producţiei de dulciuri, Poroşenko are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. El a promis de altfel că va gestiona Ucraina la fel cum a făcut cu prospera sa fabrică de ciocolată Roshen. Este singurul oligarh care nu a ezitat să-şi pună deschis puterea financiară şi mediatică (cu postul tv Kanal5) în serviciul mişcării contestatare proeuropene care a dus la căderea preşedintelui Viktor Ianukovici.
Scrutinul de duminică s-a desfăşurat după şase luni de criză începută cu această mişcare de protest, continuată cu anexarea Crimeii de către Rusia şi cu tensiunile separatiste din estul ţării, unde provinciile majoritar rusofone Doneţk şi Lugansk şi-au proclamat independenţa şi s-au unit chiar în ajunul alegerilor prezidenţiale într-un aşa-zis nou stat pe care l-au denumit ‘Novorossia’. În plus, separatiştii proruşi din aceste regiuni au împiedicat desfăşurarea scrutinului prezidenţial, iar confruntările armate din această zonă s-au intensificat înaintea alegerilor şi s-au soldat cu zeci de morţi.
Poroşenko era de altfel marele favorit al scrutinului într-o ţară ce a devenit miza unei confruntări geopolitice între statele occidentale şi o Rusie pe care preşedintele Vladimir Putin a readus-o în prim-planul scenei internaţionale. Într-un aparent gest conciliant, acesta din urmă a declarat vineri că va respecta ‘alegerea poporului ucrainean’, dar premierul său Dmitri Medvedev a efectuat o vizită în Crimeea exact în ziua alegerilor, mişcare catalogată de Kiev drept o ‘provocare deliberată’.
În luna martie, Poroşenko a mers în Crimeea ocupată de forţele ruse, dar neanexată încă de Moscova, şi a fost luat în vizor de separatişti, care l-au ameninţat că-l vor ucide. De atunci popularitatea sa a crescut continuu, zădărnicind orice şansă de succes Iuliei Timoşenko.
El are şi o carieră în administraţia statului. A fost ministru al economiei pe vremea lui Ianukovici şi unul dintre membrii fondatori ai partidului acestuia (Partidul Regiunilor), iar anterior în timpul preşedinţiei prooccidentalului Viktor Iuşcenko a fost ministru de externe. Însă nu-i place să i se pună întrebări despre aceste reorientări politice.
Criticii săi îi mai reproşează că nu are o echipă, nici partid şi amestecă afacerile cu politica. Dar mulţi cred că experienţa sa administrativă şi în mediul privat este un atu care-l va ajuta să găsească soluţii pentru relansarea unei economii aflate în cădere liberă şi pentru reunificarea ţării sale scindate.
Poroşenko a mai promis în campania electorală că va restabili ordinea în provinciile separatiste din est şi va normaliza în trei luni relaţiile cu Rusia. ‘Îl cunosc bine pe Putin, este un negociator redutabil şi dificil’, a declarat el pentru AFP, declarându-se încrezător că va reuşi să ajungă la un compromis cu liderul de la Kremlin în toate problemele, mai puţin în ce priveşte ‘orientarea pro-europeană a Ucrainei’ şi Crimeea, despre care a spus că ‘este şi va rămâne ucraineană’.