Cine este Ronald Lauder, miliardarul israelian pe care l-a „vrăjit” Adrian Sârbu cu farmecul său – Haaretz
Ron Lauder, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, a plecat de la postul israelian Canal 10 după 11 ani, timp în care a pierdut aproximativ jumătate de miliard de şekeli (130 de milioane de dolari). Problemele lui Lauder nu se limitează însă la pierderile de pe piaţa israeliană, miliardarul resimţindu-se în acelaşi timp după intrarea în vrie a afacerilor sale din Europa de Est, în principal din România şi Ungaria, în ultimii doi ani, scrie Haaretz. Declinul imperiului său mediatic l-a îndepărtat pe Lauder de cercurile puterii şi i-a afectat serios imaginea de om de stat, notează ziarul israelian.
Lauder (71 de ani), considerat un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu, este preşedinte al Congresului Mondial Evreiesc de opt ani. A servit drept ambasador al SUA în Austria la mijlocul anilor ’80 şi asistent adjunct la Pentagon pentru politică europeană şi NATO. A candidat în 1989 la funcţia de primar al metropolei New York, fiind învins de Rudolph Giuliani, iar premierul Netanyahu l-a numit, în 1998, negociator cu Siria pentru încheierea unui tratat de pace.
Forbes estimează averea lui Lauder la 4 miliarde de dolari. Cunoscut ca mare filantrop şi pasionat de artă, colecţia sa este evaluată la peste un miliard de dolari.
Lauder a fost criticat, de-a lungul vremii, pentru felul în care şi-a folosit influenţa şi relaţiile dobândite în spaţiul politic în sprijinul propriilor interese de afaceri, nu doar în Israel, ci şi în alte ţări unde a avut posturi de televiziune, scrie Haaretz.
Astfel se ajunge la parteneriatul cu românul supranumit „Mr. Television”.
În cele doar 20 de luni petrecute ca ambasador al Americii la Viena, Lauder a avut timp să lege relaţiile de care avea nevoie în Europa de Est pentru a profita, mai târziu, de oportunităţile apărute odată cu căderea Cortinei de Fier. Astfel, până în 1995, Lauder înfiinţase deja două companii în Europa de Est. Una dintre ele, şi cea mai mare, este Central European Media Enterprises (CME), compania care îl leagă pe omul de stat Lauder de omul de media Adrian Sârbu.
„Sârbu era un profesionist de televiziune, dar mentalitatea lui era departe de cea americană sau chiar cea isaeliană”, comentează pentru Haaretz un fost director din cadrul Canal 10, postul din Israel al lui Lauder.
Neiniţiat în tainele televiziunii, Lauder l-a adus de câteva ori pe Sârbu la Canal 10 pentru a examina businessul şi pentru a-i învăţa pe managerii israelieni cum se fac bani din media. Lauder nu înţelegea cum reuşeşte Sârbu să facă bani din televiziune în timp ce Canal 10 era o gaură neagră, continuă sursa citată. La un moment dat, miliardarul israelian a venit la Bucureşti cu întreg Consiliul de Administraţie al Canal 10, în încercarea de a emula modelul de business de aici.
„Lauder se lăuda cu succesul staţiilor din România şi ne cerea să facem ca ei”, mai spune fostul director Canal 10 intervievat de Haaretz.
În final, Sârbu a dat verdictul: în Israel nu se puteau face bani din televiziune ca în România, deoarece legislaţia locală obliga staţiile TV să investească sume considerabile în producţii autohtone. În Israel nu exista „televiziune ieftină”.
„S-a lăsat păgubaş şi ne-a spus că nu avem nicio şansă”, spune sursa citată despre Adrian Sârbu, care ar fi considerat excesive atât salariile vedetelor de la Canal 10, cât şi bugetele cheltuite de post pentru producţia de ştiri, „probleme” pe care nu le întâlnea în România.
Sârbu a reuşit, cu farmecul propriu, să-i câştige încrederea lui Lauder. Fostul ambasador american în Austria şi oficial al Pentagonului este descris de sursele Haaretz drept „grăbit să-şi pună încrederea în persoane care nu aveau întotdeauna în vedere interesele sale”. Astfel, cât timp Lauder a rămas principalul acţionar al CME, Sârbu a avut mână liberă în România şi a condus afacerile de aici „conform cu principiile etice din România acelor vremuri – cu alte cuvinte, Sârbu a promovat interese comerciale şi politice, precum şi interesele sale personale”, scrie Haaretz.
Lauder, care ştia despre practicile acceptate în România, fie nu avea cunoştinţă de stilul de a face afaceri al lui Sârbu, fie prefera să închidă ochii, notează ziarul israelian.
Odată cu vânzarea a jumătate din acţiunile CME către gigantul american Time Warner au apărut problemele. Se pare că practicile din România erau „nepotrivite” în raport cu standardele unei corporaţii americane cu amprentă globală, iar în urma unui audit intern atât Lauder, cât şi Sârbu au fost înlăturaţi de la vârful companiei pe care o conduseseră timp de două decenii.