Cine este cel mai mare proprietar străin de terenuri din România

Până pe 1 ianuarie anul acesta, străinii puteau cumpăra teren agricol în România doar pe persoană juridică. ECONOMICA.NET vă spune cine este cel mai mare proprietar de teren agricol în România, pentru care încasează subvenţii.
Alina Stanciu - Dum, 19 ian. 2014, 21:56
Cine este cel mai mare proprietar străin de terenuri din România

Un italian este în spatele companiei care exploatează cea mai mare suprafaţă de teren arabil din România  pentru care primeşte subvenţii, potrivit datelor furnizate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii din Agricultură, care a realizat la cerererea ECONOMICA.NET un top al beneficiarilor de subvenţii în funcție de suprafață (date aferente campaniei din primăvara lui 2013-ultimele disponibile).

Se numeşte Martini Luciano şi, din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), este unicul acţionar al societăţii Emiliana West Rom SRL, compania care administrează 10.615,44 de hectare de teren în judeţul Timiş, potrivit datelor APIA care includ atât suprafeţele deţinute de persoanele juridice respective  în proprietate cât şi suprafeţele arendate de acestea din diverse surse. „Majoritatea terenului este în proprietatea noastră. Cred că sunt în jur de 10.000 de hectare”, au declarat oficial al companiei. De asemenea, pe site-ul companiei se menţionează că Emiliana West Rom, cu afaceri în prelucrarea grăsimilor vegetale, agricultură,  zootehnie şi depozitare administrază şi cultivă aproximativ 12.000 de ha, din care circa 10.000 ha sunt proprietatea firmei. Compania Emiliana West Rom, înfiinţată în anul 2000 şi în care s-au investit peste 30 de milioane de euro, a raportat în 2012 o cifră de afaceri netă de peste 54 de milioane de lei şi un profit net de aproximativ 2,2 milioane de lei. 

În clasamentul general al latifundiarilor din România, Martini Luciano, prin a sa firmă,  se situează pe poziţia a şasea după SC Agricost SRL – 56.168 ha (deţinut de Constantin Duluţe, un apropiat al omului de afaceri Culiţă Tărâţă), SC Comcereal SA-27.494 ha (Mihai Anghel), Interagro-18.258 ha (deţinută de Ioan Niculae), Maria Trading-11.157 ha şi Intercereal Movila (Interagro)-10.863 ha.

Citeşte şi 

Cum va influenţa liberalizarea pieţei funciare preţul terenurilor agricole

Maria Trading, care figurează în Top beneficiari de subvenţii pe poziţia a 4, cu o suprafaţă de teren de 11.157 de hectare, este deţinută de oamenii de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi  Laoun Youssef (şi alţi asociaţi minoritari), numai că societatea exploatează numai teren arendat de la Agenţia Domeniilor Statului. Din datele ADS aferente lunii mai 2013, Maria Trading avea contract  cu ADS pentru o suprafaţă de 11.752 de ha (diferenţa provine din acea suprafaţă pentru care compania nu primeşte subvenţii).

În aceeaşi situaţie este şi  SC Agro Chirnogi SA, care figurează în clasamentul Agenţiei de Plăţi pe poziţia a 10-a cu o suprafaţă de 9.905 de ha poziţia. Societatea este deţinută de Maria Trading SRL şi are cu ADS un contract pentru 9.414 ha.

Citeşte şi

Cine e cel mai mare latifundiar al României, cât pâmânt are şi ce face cu el

Menţionăm că ECONOMICA.NET a solicitat APIA un clasament al persoanelor juridice cu capital străin în funcţie de suprafeţele de teren agricol pe care îl exploatează şi pentru care primesc subvenţii. APIA ne-a transmis însă că nu ține evidența structurii capitalului.  De aceea, societatea Emiliana West Rom srl a fost extrasă din clasamentul beneficiarilor persoane juridice (indiferent de sursa capitalului) de subvenţii în funcţie de suprafaţă. 

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată în apropierea polului de birouri din nordul Bucureștiului, zona a atras......
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ocoli sancţiunile Occidentului
Rusia foloseşte din ce în ce mai mult bitcoin şi alte criptomonede în schimburile comerciale cu alte ţări, pentru a ...
Companiile ruseşti au început să folosească bitcoin şi alte monede digitale în plăţile lor internaţionale, după ...