HARTA la dimensiune maximă aici
Timiş, Ialomiţa şi Călăraşi sunt judeţele cu cele mai mari preţuri medii pentru terenurile arabile, indică un raport al companiei de consultanţă DTZ Echinox. Mare parte din suprafeţele compacte din aceste zone sunt exploatate de mari latifundiari români sau străini, care au luat în arendă terenuri de la stat.
Cine stăpâneşte Banatul
În judeţul Timiş, unde hectarul de teren arabil costă în medie 3.600 de euro, Agenţia Domeniilor Statului a dat spre exploatare, prin contracte de arendă şi concesiune, o suprafaţă arabilă de aproximativ 9,6 mii de hectare. Dintre acestea, peste 2.250 de hectare concesionate de la Agenţia Domeniilor Statului sunt exploatate de către compania austriacă Bardeau Holding, care mai administrează în aceleaşi condiţii o suprafaţă de 2.623 de hectare în Caraş Severin.
Din datele Agenţiei de Plăţi în Agricultură, compania din Timiş care a solicitat cele mai mari subvenţii pe suprafaţă în 2014 este Crosswind SRL, controlată de grupul danez de ferme de familie Ingleby. Compania deţinută, conform datelor ONRC, de Green Gate SRL cu 75% din acţiuni şi Ingleby Denmark A/S cultivă pe o suprafaţă de 11.130 de hectare. Compania nu are însă în administrare teren de la stat.
Tot potrivit APIA, o altă forţă în agricultura judeţului Timiş este Emiliana West Rom. Societatea deţine în proprietate şi arendă o suprafaţă totală de aproximativ 10.500 de hectare, din care de la ADS are în concesiune în jur de 630 de hectare. Emiliana West Rom SRL este firma omul de afaceri italian Martini Luciano.
Ialomiţa
În judeţul Ialomiţa, din cei peste 19.800 de hectare date în arendă sau concesiune de către ADS, în jur de 10.450 de hectare sunt cultivate de către SC Intercereal SA, aparţinând grupului Interagro, business-ul lui Ioan Niculae. Suprafaţa totată cultivată de Niculae în judeţ prin această firmă este însă de peste 10.800 de hectare, din date APIA. De asemenea, în topul AIA, mai figurează şi compania cu capital portughez Zimbrul SA -care nu are teren concesiopnat de la ADS, dar şi SC A&S International care exploatează peste 8.750 de hecatre de la stat. În ialomiţa, preţul mediu pentru un hectar de teren este de 3.500 de euro hectarul.
Călăraşi
Cea mai mare exploataţie pe terenul statului din Călăraşi, ce se întinde pe o suprafaţă de 9.414 hectare, este luată în concesiune încă din 2002 de către SC Agro Chirnogi. Din datele ONRC, societate este controlată de către SC Maria Group SRL (99%) şi cetăţenii libanezi El Khalil Raji şi Jabre Nassif, care exploatează terenuri şi în Giurgiu.
Luând în calcul atât terenul statului, dar şi suprafeţe aflate în posesie sau arendate de la persoane fizice ori juridice, cea mai mare exploataţie din judeţ, pe baza datelor APIA, se întinde pe 10.300 de hectare de teren şi aparţine Maria Trading. Compania este deţinută de oamenii de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi Laoun Youssef (şi alţi asociaţi minoritari) şi a luat în concesiune de la ADS, în judeţul Călăraşi, aproximativ 3.000 de hectare. Preţul mediu pentru un hectar de teren în Călăraşi ajunge la 3.500 de euro.