Cine face profit din lactate: Liderul pieţei de iaurturi trece pe minus, distribuitorii au creşteri enorme

10 06. 2014
lapte_supermarket_67268900_19977100

Profitabilă pentru unii şi generatoare de pierderi pentru alţii. Industria lactatelor a fost zguduită anul trecut de mai multe evenimente cu impact direct asupra vânzărilor. Am avut scandalul aflatoxinei din lapte, care a lovit direct în Danone, liderul pieţei iaurturilor, dar şi un comportament extrem de vigilent din partea consumatorului, care se uită tot mai atent atât la preţ cât şi la calitate. Dacă ne uităm la cifrele raportate de marile companii de profil din România, putem trage concluzia că încă se pot face profituri bune pe piaţa locală, atât ca procesator, dar mai ales ca distribuitor.

Mai precis, potrivit unei analize ECONOMICA.NET realizată pe baza raportărilor financiare publicate de către Ministerul de Finanţe, suprizele anului trecut pe piaţa lactatelor au fost Danone, liderul pieţei de iaurturi, şi Delaco, compania deţinută de Bongrain, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața mondială a brânzeturilor, dar şi de mai mulţi acţionari români. Click pe INFOGRAFICUL INTERACTIV pentru a vedea cifrele de afaceri înregistrate în 2012 şi 2013. 

Afacerile procesatorilor de lapte | Create Infographics

Danone, primul an pe pierderi

Danone a raportat pentru prima dată după mai bine de şase ani o pierdere netă de 5 milioane de lei (1,1 milioane de euro), pe fondul unui consum prudent, al costurilor la materiile prime şi a hadging-ului financiar, conform unor declaraţii ale companiei. Cu un an în urmă, procesatorul avusese un profit net de aproximativ 9,9 milioane de lei (2,2 milioane de euro).  Afacerile procesatorului au scăzut şi ele în 2013 cu 5%, la 481 de milioane de lei (109 milioane de euro ).

Distribuitorul Delaco, creştere de 8 ori a profitului

În schimb, distribuitorul de lactate Delaco a înregistrat o creştere de aproximativ 8 ori a profitului net, de la 1,5 milioane de lei în 2012 la 12 milioane de lei în 2013, cel mai mare profit înregistrat anul trecut dintre marii jucători în domeniu. Business-ul companiei a crescut şi el cu aproximativ 10%, la 228 de milioane de lei. Delaco distribuie pe plan local 11 branduri de caşcaval, brânzeturi şi iaurt. Compania  a fost fondată în anul 1996 de Tudor Comăniciu, iar la jumătatea anului 2010, francezii de la Bongrain primeau avizul de la Consiliului Concurenţei pentru achiziţionarea a 52% din acţiuni. Tranzacţia a fost evaluată la acea vreme la peste 10 milioane de euro.

Cine a mai avut profit

Au rămas profitabile Hochland România, care a înregistrat un plus al profitului net de 57%, până la 9,4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 216 milioane de lei; producătorul autohton Albalact- plus de 14,7% al profitului net, până la 8,4 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 423,1 milioane de lei şi Napolact SA, parte a grupului FrieslandCampina cu un profit de 1,9 milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut când au raportat 9 milioane de euro. Compania a avut în 2013 o cifră de afaceri de 222,8 milioane de lei.

Cele mai mari pierderi

La polul opus, cea mai neprofitabilă companie din industria lactatelor a fost anul trecut FrieslandCampina România SA, una dintre cele trei companii ale grupului olandez în România, alături de Napolact SA şi Industrializarea Laptelui Mureş SA. Societatea a înregistrat un minus de 19,2 milioane de lei la o cifră de afaceri de 407,1 milioane de lei. Cu un an în urmă, pierderile înregistrate de companie se cifrau la 18,9 milioane de lei. Totodată, Industrializarea laptelui Mureş a pierdut anul trecut 8,9 milioane de lei la o cifră de afaceri de 128 de milioane de lei. Compania este în plin proces de eficientizare a business-ului din România, concretizat prin comasarea producţiei în anumite puncte cheie operate de ncompanie. Spre exemplu, la începutul acestui an , procesatorul a anunţat că va reloca în unitatea de la Baciu, judeţul Cluj, producţia de brânzeturi de la Carei şi activitatea de tăiere şi ambalare a brânzei de la Târgu Mureş, până cel mai devreme la 1 ianuarie 2015.

Pe pierdere este şi Muller Dairy România, parte din compania germană de produse lactate Muller. Compania a terminat anul trecut cu un minus de 11 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 50 de milioane de lei. Totodată, Covalact SA a raportat o pierdere netă de 1,1 milioane de lei şa o cifră de afaceri de 131,8 milioane de lei. Click pe INFOGRAFICUL INTERACTIV pentru a vedea pierderile şi profiturile companiilor pe 2012 şi 2013. 

PierderileProfitul procesatorilor | Create Infographics