Cine mai controlează piaţa charterelor aeriene de lux în România. Ţiriac şi Căşuneanu în top cinci jucători

Piaţa firmelor de taxi aerian a intrat în picaj din 2008 şi se chinuie de opt ani să reintre pe linia de plutire. Pe o piaţă de 2,63 de miliarde de lei mai activează acum doar 79 de firme de charter aerian de lux, faţă de 181 în 2008, toate pe pierdere de mai bine de opt ani. Riscul de insolvenţă pe sectorul de activitate se menţine ridicat chiar dacă pierderile companiilor s-au redus uşor în ultimii ani. Cu toate acestea, actori cu nume mari activează pe această piaţă: Ion Ţiriac, Ionuţ Căşuneanu, Ioan Niculae sau Ana Patriciu.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 10 sept. 2017, 20:50
Cine mai controlează piaţa charterelor aeriene de lux în România. Ţiriac şi Căşuneanu în top cinci jucători

Din 181 de firme care activau pe piaţa de taxi aerian în 2008, finalul lui 2016 a lăsat active doar 79 de companii care au strâns la sfârşitul lui 2015 o cifră de afaceri de 2,63 miliarde de lei, conform termene.ro. Anual, firmele din aceasta grupă CAEN (5110- cod CAEN care include Diviziunea 51 de transporturi aeriene totale şi secţiunea H – transport şi depozitare) apar şi dispar, numărul firmelor care dispar fiind însă mult mai mare decât al celor care apar. Chiar dacă pe unele companii se înregistrează creşteri pe cifra de afaceri, niciuna dintre ele nu înregistrează profit de minimum opt ani de zile, pierderea netă pe sector evoluând de la 20,99 milioane de lei în 2008 la 12,41 milioane de lei în 2015. Bilanţurile prezentate de companiile reprezentative pe acest sector arată pierderi şi la nivelul anului 2016. În perioada 2010 – 2012 au fost înregistrate vârfuri ale pierderilor de 3-400 de milioane de lei.

O piaţă fragmentată din pricina investiţiilor mari care sunt necesare în acest sector, piaţa charterelor aeriene de lux (avioane şi elicoptere a căror valoare de achiziţie pleacă de la minimum şase milioane de dolari, care au înălţimea cabinei de peste 1,80 metri, au catering de lux la bord şi, în unele cazuri, paturi matrimoniale şi Jacuzzi) este dominată de trei mari jucători: Regional Air Services, controlată de Adrian Ştefan Vasilache, Toyo Aviation, controlată de El Feki Tarek (unic importator Toyota în România) şi Ion Ţiriac Air, controlată de offshore-urile miliardarului Ion Ţiriac.

Regional Air Services, cu o cotă de piaţă de 1,83% şi o cifră de afaceri de 35,63 milioane de lei în 2016, este singura companie care în perioada analizată nu a avut niciodată pierderi. Compania este singura care are şi contracte cu firme de stat, în special cu Transgaz, Romsilva şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Cealaltă firmă din top, Toyo Aviation, cu o cotă de piaţă tot de circa 1,83%, a avut în 2016 o cifră de afaceri de 39,38 milioane de lei, dar doar în 2013 a avut profit, ceilalţi ani fiind marcaţi de pierderi mai mici sau mai mari pentru România. În 2016, pierderea netă a fost de 6,74 milioane de lei.

Următoarea companie ca ordin de mărime este Ion Ţiriac Air, cu o cotă de piaţă de 1,04%, o cifră de afaceri de 26,60 milioane de lei şi o pierdere pe măsură, de 12,52 milioane de lei. Pe locul patru se situează compania controlată de fiul drumarului Costel Căşuneanu, Ionuţ Căşuneanu. C&I Corporation deţine o cotă de piaţă de 0,42%, cu o cifră de afaceri de 1,57 milioane de lei şi pierderi de 1,15 milioane de lei.

Cândva pe profit şi cu o cotă de piaţă de peste 1%, Inter Aviation controlată de Ioan Niculae a ajuns să mai deţină acum o cotă de piaţă de doar 0,51%, să renunţe la administratorii specializaţi în acest domeniu de activitate şi să aibă pierderi nete de 883.653 lei, de cinci-şase ori mai mari decât cifra de afaceri. Declinul a început odată cu arestarea omului de afaceri şi accentuat de intrarea în insolvenţă a grupului de firme controlat de acesta, Interagro SA.

Un caz similar îl prezintă Eurojet România SRL controlat de Ana Patriciu, fiica fostului magnat Dinu Patriciu şi Arch Aviation BV. Aceasta a încheiat anul 2016 cu o pierdere de 1,64 de milioane de lei şi de circa doi ani nu mai are nici un fel de activitate, cu cifre de afaceri inexistente şi un singur angajat. Înfiinţată în 2004, compania de taxi aerian intrase pe pierderi încă de pe timpul în care Dinu Patriciu trăia. Acesta nu a mai depus în 2011 bilanţul la Ministerul Finanţelor, dat fiind că, în acel an a achiziţionat Avolus, companie de private jet, formând din cele două societăţi Avolus Group BV, înregistrată la Londra. Diferenţa este dată de faptul că Avolus este un broker de chartere private jet, iar Eurojet deţinătorul avioanelor.

După perioada de boom de pe piaţa de taxi aerian din 2004-2008, anii de pierderi par totuşi a se apropia de final: de la sute de milioane de lei pierderi pe segment, piaţa a ajuns la zeci de milioane de lei pierdere. Poate anul 2017 ne va aduce mai multe companii de taxi aerian pe profit.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...