Cine mai vinde gaze în România: Doi asfaltatori în insolvenţă, pe lista furnizorilor licenţiaţi de ANRE

Insolvenţa şi datoriile cumulate de peste 630 de milioane de lei în 2015 nu îi împiedică pe doi mari constructori de drumuri să deruleze afaceri în domeniul gazelor naturale. Vega 93 SRL şi Tehnologica Radion se numără printre cele 129 de companii din România care deţineau licenţă pentru furnizarea de gaze naturale la 11 iulie 2016.
Economica.net - mar, 12 iul. 2016, 21:07
Cine mai vinde gaze în România: Doi asfaltatori în insolvenţă, pe lista furnizorilor licenţiaţi de ANRE

Vega 93, controlată de antreprenorul român Corneliu Istrate, furnizează gaze naturale în comunele gălăţene Iveşti şi Matca, potrivit datelor de pe site-ul propriu.

Preţul de furnizare pentru clienţii casnici variază între 125,52 lei/MWh şi 127,07 lei/MWh şi între 164,45 lei/MWh şi 168,59 lei/MWh pentru clienţii noncasnici. Preţul include tarifele de distribuţie, transport şi înmagazinare şi nu conţine acciză şi TVA.

Vega 93 a făcut parte din asocierea care a construit noua pistă a Aeroportului din Iaşi, alături de Max Boegl şi SC UTI Grup, un contract de 140 de milioane de lei. În toamna lui 2014, compania a intrat în insolvenţă la cererea proprie, după ce principalul domeniu în care activa, construcţiile, a fost puternic lovit de criză.

Anul trecut, compania şi-a redus pierderile de aproape 2,5 ori, până la 46 de milioane de lei, în vreme ce datoriile au scăzut uşor, la 224 milioane de lei. Totodată, afacerile au scăzut de la 365 milioane de lei în 2014 până la 240 milioane de lei anul trecut, iar numărul angajaţilor s-a redus aproape la jumătate, până la 945.

Tot în toamna lui 2014 a intrat în insolvenţă, la cerere, şi Tehnologica Radion, unul dintre cei mai importanţi constructori locali. Aceasta după ce proprietarul companiei, omul de afaceri Theodor Berna, a fost arestat preventiv în 19 august 2014, în urma deciziei Tribunalului Prahova, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro.

Preţul de furnizare pentru clienţii casnici variază între 129,76 lei/MWh şi 130,50 lei/MWh şi între 166,73 lei/MWh şi 169,14 lei/MWh pentru clienţii noncasnici. Preţul include tarifele de distribuţie, transport şi înmagazinare şi nu conţine acciză şi TVA.

Tehnologica Radion estimează anul acesta venituri de peste 4,4 milioane de lei din livrările de gaze aferente contractelor câştigate la licitaţiile publice, potrivit planului de reorganizare.

Conform aceluiaşi document, compania îşi propune să atragă în perioada 2016 – 2019 aproximativ 43 milioane de euro pentru finanţarea planului de reorganizare, aproximativ 1% din totalul investiţiilor preconizate a fi realizate în infrastructura de transport a României în acelaşi interval. Printre cele mai importante proiecte ale companiei se numără lucrări la Magistrala 5 de metrou şi la liniile de tramvai de pe şoselele Pantelimon şi Iancului.

Datoriile Tehnologica Radion au crescut anul trecut la peste 400 milioane de lei, însă pierderile s-au diminuat de peste 10 ori, la sub 10 milioane de lei. De asemenea, afacerile şi numărul de angajaţi ai companiei s-au redus la jumătate în 2015. Astfel, Tehnologica Radion mai avea anul trecut 532 de angajaţi şi afaceri de 63 de milioane de lei.

Puteţi vedea, ataşat, în galeria foto, lista furnizorilor de gaze naturale licenţiaţi de ANRE

Licenţa de furnizare gaze, retrasă în caz de faliment

Intrarea în insolvenţă nu atrage după sine retragerea licenţei de furnizare gaze, ci doar deschiderea procedurii falimentului, au explicat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii ANRE.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei poate retrage titularului autorizaţia de înfiinţare/licenţa în situaţiile precizate de Ordinul ANRE nr. 34/2013.

Astfel, potrivit art. 27 din acest Ordin, ANRE retrage titularului autorizaţia de înfiinţare/licenţa:
1. în situaţiile în care a fost deschisă procedura falimentului;
2. la cererea titularului;
3. în situaţiile precizate la art. 26, pe care vi-l prezentăm mai jos:

ART. 26
(1) În cazul în care titularul autorizaţiei de înfiinţare/licenţei nu îndeplineşte condiţiile de valabilitate specifice din motive neimputabile acestuia constatate de ANRE, sesizate de către terţi sau notificate de către titular, ANRE procedează după cum urmează:
a) dacă situaţia creată se poate remedia, acordă un termen de conformare de maximum 3 luni;
b) dacă la expirarea termenului precizat la lit. a) situaţia nu a fost remediată, operatorul economic se sancţionează contravenţional cu avertisment şi, corelativ, se suspendă autorizaţia de
înfiinţare/licenţa în cauză pe un termen de maximum 3 luni; în situaţia în care activitatea se desfăşoară în baza unui contract de concesiune, ANRE transmite o notificare concedentului în acest sens;
c) dacă la expirarea termenului de suspendare precizat la lit. b) situaţia nu a fost remediată, se retrage autorizaţia de înfiinţare/licenţa; în situaţia în care activitatea se desfăşoară în baza unui contract de concesiune, ANRE transmite o notificare concedentului în acest sens.

(2) Pentru neîndeplinirea sau, după caz, îndeplinirea necorespunzătoare a condiţiilor de valabilitate specifice din motive imputabile titularului, ANRE dispune:
a) dacă situaţia creată se poate remedia, operatorul economic se sancţionează contravenţional cu amendă şi, corelativ, se acordă un termen de conformare de maximum 3 luni;
b) dacă situaţia nu a fost remediată, operatorul economic se sancţionează contravenţional cu amendă şi, corelativ, se suspendă autorizaţia de înfiinţare/licenţa în cauză pe un termen de maximum 3 luni; în situaţia în care activitatea se desfăşoară în baza unui contract de concesiune, ANRE transmite o notificare concedentului în acest sens;
c) dacă situaţia nu a fost remediată după expirarea termenului de suspendare, se retrage autorizaţia de înfiinţare/licenţa; în situaţia în care activitatea se desfăşoară în baza unui contract de concesiune, ANRE transmite o notificare concedentului în acest sens.

(3) Suspendarea sau retragerea autorizaţiei de înfiinţare/licenţei impune încetarea activităţii operatorului economic conform deciziei ANRE, începând cu data precizată în aceasta.

(4) În situaţii temeinic motivate şi fără a fi periclitată siguranţa tehnică, dacă activitatea afectează semnificativ interesele consumatorilor de gaze naturale, concedentul împreună cu ANRE au următoarele drepturi:
a) să permită continuarea activităţii în perioada de suspendare a licenţei;
b) să prelungească lunar termenul de conformare fără a dispune suspendarea sau retragerea autorizaţiei de înfiinţare/licenţei conform prevederilor alin. (1) şi (2); la expirarea fiecărui termen de conformare, până la remedierea situaţiei, ANRE sancţionează contravenţional cu amendă operatorul economic, în cazul culpei acestuia;
c) dacă autorizaţia de înfiinţare/licenţa este acordată pentru mai multe obiective, se poate dispune suspendarea parţială a activităţii numai pentru obiectivele în cauză şi se dispune un termen de conformare lunar.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan spune că mai important decât calendarul este să se lămurească de ce au fost anulate alegerile
Nicuşor Dan spune că mai important decât calendarul este să se lămurească de ce au fost anulate alegerile
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent în alegerile prezidenţiale, a declarat că mai important decât stabilirea unui calendar al alegerilor este să se lămurească......
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, ...
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Săptămâna viitoare ar trebui stabilit calendarul alegerilor – președinte interimar PNL
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că Guvernul trebuie să stabilească săptămâna viitoare calendarul ...
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul ...