Cine nu-şi plăteşte creditele la bănci. Topul restanţierilor pe judeţe

Activitatea economică slabă continuă să lovească în capacitatea debitorilor de a-şi achita ratele la bancă. Restanţele la credite au ajuns la 32 de miliarde de lei şi sumele restante depăşesc un sfert din totalul sumelor datorate. În ce judeţe se întregistrează cele mai mari restanţe?
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 01:45
Cine nu-şi plăteşte creditele la bănci. Topul restanţierilor pe judeţe

Restanţele la credite ale firmelor şi gospodăriilor au ajuns la 32 de miliarde în iunie 2013, în creştere cu 22% faţă de nivelul de 26,7 de miliarde de lei înregistrat în iunie 2012, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României. Soldul creditelor a scăzut de la 234 de miliarde de lei la 226 de miliarde de lei în acest interval.

Restanţele se referă doar la principalul datorat – suma efectiv împrumutată şi nereturnată – şi nu şi la dobânzile şi comisioanele aferente creditului, şi sunt înregistrate de la prima zi de întârziere la plată.

Vâlcea continuă să conducă în topul judeţelor cu cea mai mare pondere a restanţelor în total credite, cu o rată de 29%: restanţe de 860 de milioane de lei la credite de 2,9 miliarde de lei. Faţă de iunie 2013, restanţele s-au triplat. Un mare impact în problemele judeţului cu băncile vin din partea combinatului Oltchim, care a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

Sălajul continuă să stea în fruntea judeţelor cu mari restanţe la credite, cu o creştere de 52% faţă de anul trecut. Ponderea restanţelor în total credite este de 26%. În topul rău-platnicilor urmează Suceava, Bistriţa-Năsăud, Galaţi şi Sibiu, cu peste 19%.

Judeţele Sibiu şi Timiş reprezintă o surpriză neplăcută pentru bănci. În timp ce anul trecut se aflau aproape de media pe ţară ca pondere a restanţelor în total credite, de 11,4%, acum au ajuns la 19,3, respectiv 18,6%. Restanţele au crescut cu peste 40% faţă de anul trecut şi au sărit pragul de un miliard de lei în cazul Sibiului şi au ajuns la 1,67 de miliarde de lei în cazul bănăţenilor.

La polul opus, cea mai redusă rată a restanţelor în total credite sunt înregistrate în Gorj (6,2%), Dâmboviţa (8%), Teleorman (9,1%) şi Tulcea (9,3%). Pe de altă parte, aceste judeţe au şi un sold al creditelor redus.

În Bucureşti erau înregistrate restanţe de 12,4 miliarde de lei, dintr-un total al creditelor de 91,7 miliarde de lei, în creştere de la restanţe de 10,6 miliarde de lei şi un total al creditelor de 96 de miliarde de lei în urmă cu un an. Ponderea restanţelor în total credite a crescut de la 11,1% la 13,6%, evoluţie similară cu cea înregistrată la nivelul întregii ţări: 11,4% vs. 14,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...