Cine pierde și cine câștigă în urma implementării sistemului de garanție returnare ce va fi lansat în noiembrie anul acesta

15 05. 2023
pet 4567876543

Sistemul de garanție-returnare ( SGR), care vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin, etc.) de la un comerciant și care va fi obligatoriu începând cu 30 noiembrie 2023, presupune atât avantaje economice pentru unii jucători  și pentru piața forței de muncă , dar și pierderea unei părți din business pentru alții.

Printre cei amenințați, spun oficialii guvernamentali, ar putea fi micii comercianți, OIREP-urile, adică societățile care preiau sarcina atingerii țintelor de reciclare și valorificare a deșeurilor, transportatorii de deșeuri și firmele de salubritate.

„Micii comercianți care, din diferite rațiuni, vor decide să facă împreună cu alții colectarea, o să piardă. Clienții nu o să mai vină la ei să colecteze, vor merge în altă parte de unde probabil vor face și cumpărăturile. La fel, pierd cei de la OIREP, pentru că pierd obiectul muncii în bună parte. Mai pierd cei din zona de salubritate care coletau separat și care aveau un venit bun din ambalajele de tip SGR. La fel, pierd cei care transportau aceste ambalaje considerate deșeuri cu mașini speciale. Acum, odată cu intare în vigoare ( a legislației privind SGR n.red) noile ambalaje sunt considerate ambalaje tip marfă până ajung în centrele de colectare de la RetuRO, deci nu mai sunt transportate cu mașini pentru deșeul menajer”, a explicat Ráduly Róbert-Kálmán, consilier al Ministrului Mediului, în cadrul CSR Growing Responsible 2023, un eveniment IC Events.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului are în vedere „o anumită compensare sau măcar o anumită liniștire a actorilor care pierd”.

SGR ar putea avea un impact, de asemenea, și asupra industriilor berii și a băuturilor răcoritoare. Producătorii ar putea prefera, spre exemplu, să ambaleze în sticlă reciclabilă.

„Este un principiu clar – cu cât devenim noi mai responsabili cu economia circulară, costurile pentru produsele unitare vor fi mai mari. De aceea este acum mai ieftin, pentru că nu este o economie circulară”, a mai spus Ráduly Róbert-Kálmán.

Nu în ultimul rând, industriile se pot confrunta cu unele schimbări, cum ar fi, sre exeplu, reorientarea către ambalajele reutilizabile.

„Pe zona de băuturi contează foarte mult și zona de reutilizare a ambalajelor. Poate unii producători vor opta pentru această opțiune- este o alegere comercială. Legislația europeană vine și cu ținte crescute de reutilizare. Industria berii este un sector care și-a menținut o cotă importantă de ambalaje reutilizabile deși, din păcate, perioada pandemică a redus foarte mult cota sticlei reutilizabile din piață, parte și pentru că este gestionată doar de HoReCa și de comerțul tradițional. Dar nu este exclus ca această cotă să revină, parte pentru că va exista foarte probabil într-un orizont de doi ani o țintă în acest sens. Pentru România ar putea fi o oportunitatea ca, având deja acest sistem (SGR) n.red) în funcțiune, să ne uităm la o extindere a acestuia și să integrăm ambalajului reutilizabil pe canalele comerțului modern”, a explicat Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României.

Cine câștigă

Pe de altă parte, lăsând la o parte că introducerea SGR este un pas absolut necesar pentru protecția mediului și pentru îndeplinirea țintelor de mediu ale României în corelație cu obiectivele UE, sistemul va aduce și bani în economia reală.

„SGR scoate din mediu 6-7 miliarde de ambalaje, care altfel ar ajunge în natură și care vor fi colectate, sortate și vândute către reciclatori pentru a fi reintroduse în sistem. Acesta este un beneficiu cheie pentru economie – transformăm ambalajele într-o resursă.  Al doilea avantaj este că generează locuri de muncă în diferite zone ale țării, inclusiv în mediul rural unde sunt centre de sortare”, apreciază Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare SA, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) din România.

Amintim că sistemul de garanție-returnare vizează plata unei garanţii de 50 de bani atunci când cumpărăm o băutură (apă, băutură răcoritoare, bere, vin, etc.) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul îl va aduce într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem de garanție returnare este de a introduce ambalajele în economia circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Cadrul legal care stabilește implementarea sistemului de garanție-returnare a fost adoptat prin HG nr. 1074/2021, în octombrie 2021.

Citește și