Un CV, o scrisoare de intenţie scrise profesionist, consilierea de specialitate pentru interviul de angajare şi găsirea unei direcţii în carieră vă costă peste 600 de lei.
Candidaţii instruiţi, cu experienţă relevantă de muncă, accesează cel mai des serviciile firmelor specializate în rescrierea în mod profesionist a CV-urilor care să le crească semnificativ şansele de angajare pe postul dorit.
Aflaţi dintr-un material ECONOMICA.NET în cât timp îşi găsesc locul de muncă dorit candidaţii care comandă online CV-uri scrise profesionist, cum procedează firmele de profil când rescriu în mod profesionist CV-urile primite de la candidaţi, ce greşeli găsesc consultanţii acestor firme în CV-urile trimise de candidaţi şi cum verifică dacă au minţit în CV.
Profilul candidatului care cumpără online un CV scris profesionist
„Am lucrat cu o paletă largă de candidaţi, de la actori la arhitecţi şi medici, dar statistic vorbind, 90% dintre cei care apelează la serviciile noastre au între 35 şi 40 de ani, experienţă de peste şapte ani în middle-upper management în companii multinaţionale, au urmat o facultate în domeniu şi, în general, şi un program de masterat”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Andreea Scarlet, cofondatorul CVdesigners.ro, specializată în rescrierea în mod profesionist a CV-urilor primite de la candidaţi.
Majoritatea candidaţilor care plătesc o firmă de profil să le rescrie profesionist CV-urile locuiesc în România. Totuşi, ponderea românilor care muncesc în străinătate, care vor să se întoarcă în ţară şi care plătesc o firmă specializată să le scrie profesionist CV-ul, e semnificativă.
„Până acum am avut un volum mare de comenzi din Statele Unite, Canada, Anglia, Italia, Germania, Olanda, Spania, Emiratele Arabe şi China. Oferim de asemenea foarte frecvent consiliere via video-conferinţă românilor din străinătate, care îşi doresc să revină în ţară”, ne-a spus Andreea Scarlet.
Aproximativ 70% dintre candidaţii care plătesc profesionişti să le rescrie CV-ul şi care să-i înveţe cum să se prezinte la interviul de angajare ca să obţină locul de muncă dorit se angajează în primele trei luni de la căutarea unui loc de muncă, ne-au spus oficialii firmei de profil CVdesigners.
„Avem o evidenţă a persoanelor care au apelat la noi pentru servicii adiţionale (consiliere în carieră, practică pentru interviu şi workshop-uri) şi rata de angajare este de peste 70% in primele trei luni de căutare, durata medie de găsire a unui loc de muncă în piaţă fiind în general de trei-şase luni (variind şi în funcţie de industrie)”, ne-a spus Andreea Scarlet.
Cu ce preţ
Tariful scrierii unui CV în mod profesionist variază între 160 de lei şi 280 de lei, în funcţie de experienţa de muncă a candidaţilor.
Fiecare dintre celelalte servicii complementare scrierii CV-ului (de la obţinerea unei scrisori de intenţie care să vă asigure angajarea, consiliere în carieră, cum să vă prezentaţi la interviul de angajare) vă costă 150 de lei.
Pe cale de consecinţă, candidaţii care accesează toate serviciile menţionate mai sus vor plăti între 610 de lei şi 730 de lei.
Cel puţin jumătate dintre cei care comandă online un CV profesionist revin şi fie comandă o scrisoare de intenţie, fie vor să fie ajutaţi să-şi găsească locul de muncă potrivit.
„Procentele celor care îşi fac iniţial CV-ul la noi şi revin pentru servicii adiţionale ar fi în jur de 70% pentru consiliere în carieră şi peste 50% pentru practica pentru interviu (n. red. interviul de angajare) sau scrisoare de intenţie”, ne-a explicat Andreea Scarlet.
Comanzi online, plăteşti şi în două zile ai primit CV-ul scris profesionist
Sintetic, candidatul dispus să plătească profesionişti în resurse umane care să-i rescrie profesionist CV-ul răspunde online la o serie de întrebări referitoare la studiile absolvite, la experienţa dobândită, la realizările obţinute de-a lungul parcursului său profesional, la abilităţile sale şi, dacă e cazul, la experienţa sa în voluntariat. Pe lângă răspunsul punctual la întrebările antemenţionate, candidatul care optează pentru o firmă specializată în CV-uri atractive pentru angajatori va ataşa CV-ul, o fotografie şi se va descrie într-un paragraf.
În două zile de la trimiterea acestor informaţii, candidaţii vor primi CV-urile profesioniste comandate online. Candidaţii vor achita între 160 de lei şi 280 de lei, în funcţie de nivelul de experienţă avut, pentru a obţine un CV rescris în mod profesionist.
În mintea profesionistului în CV-uri: cum se face un CV care te scoate din mulţime
„Rolul nostru este de a crea o strategie de branding pentru clientul care apelează la serviciile noastre, în aceeaşi manieră în care o companie de publicitate dezvoltă strategia cea mai potrivită de promovare pentru un produs. Fiecare dintre consultanţii CVdesigners.ro gândeşte ca un copywriter şi nu ca un autobiograf, astfel încât putem cu usurinţă să ajutăm candidatul să se privească în mod obiectiv din exterior şi sa-şi „ambaleze” (n.red. descrie) experienţa intr-o manieră în care să se potrivească rolului vizat”, a spus Andreea Scarlet pentru ECONOMICA.NET.
Dincolo de cuvintele mari, cum se rescrie un CV care să vă asigure locul de muncă dorit
Punctual, CV-ul primit de la candidat e reformulat încât să se axeze pe realizări şi nu pe descrieri care amintesc de o simplă fişă de post, să conţină un sumar care descrie în mod funcţional profilul de angajat, să nu conţină pagini întregi de informaţii irelevante, să pună accent pe abilitaţi transferabile, în cazul celor care fac schimbări de industrie sau domeniu şi, bineînţeles, să sublinieze ce caută candidatul şi ce îl face atragător pentru angajator, de exemplu: cum a atras noi clienţi, cum a contribuit la productivitatea, profitabilitatea, competitivitatea organizaţiei, cum a promovat imaginea acesteia, cum a optimizat folosirea resurselor companiei, ne-a explicat Andreea Scarlet.
Dacă exageraţi sau minţiţi în CV, veţi fi prins
Oficialii firmei susţin că rescriu aplicaţia candidatului pentru un loc de muncă pornind de la informaţiile din CV-ul iniţial şi răspunsurile la întrebările din formularul online, dar că aceste informaţii sunt verificate ulterior printr-un interviu. Ei ne asigură că refuză candidaţii pe care îi bănuiesc sau care se dovedesc că au exagerat, minţit în CV.
„CV-urile nu se realizează niciodată exclusiv pe baza răspunsurilor furnizate (n.red. de candidat în formularul online). Formularul respectiv functionează mai degrabă ca punct de plecare pentru anumite zone pe care le vor dezvolta împreună consultantul şi candidatul, dacă este nevoie, chiar în sesiuni de consiliere antemergătoare realizării CV-ului. Noi descurajăm pe cât posibil exagerarea informaţiei din CV şi subliniem în discuţia cu clienţii importanţa unui CV şi, implici,t a unui brand autentic de angajat, pe care le vedem ca singura metodă reală de găsire a unui rol care să-l reprezinte. Deşi ne bazăm pe etica celor care apelează la serviciile noastre, dacă informaţiile nu se potrivesc sau sesizăm distorsiuni ale adevărului, ne rezervăm dreptul de a refuza colaborarea cu acel candidat”, ne-a spus Andreea Scarlet.
Care sunt cele mai frecvente greşeli din CV-urile scrise de candidaţi pentru care recrutorii îi resping din start şi definitiv din cursa pentru un loc de muncă.
Andreea Scarlet ne-a vorbit despre greşelile des întâlnite în CV-urile pe care le primeşte de la candidaţi, greşeli care în mod sigur îi descalifică din cursa pentru orice loc de muncă.
– CV-ul este prea generic, nu există o legătură evidentă între experienţa precedentă şi poziţia vizată sau informaţia din CV nu este adaptată nevoilor de recrutare ale angajatorului.
– CV-ul conţine erori gramaticale şi de exprimare.
– CV-ul este prea lung. Pentru poziţiile entry-level este indicată limitarea acestuia la una-două pagini, respectiv două-trei pagini pentru poziţiile de senior.
– Folosirea prea multor expresii standard sau clişee. CV-ul nu trebuie scris ca un şablon, pentru că rolul său nu e protocolar, ci de diferenţiere şi poziţionare. În plus, el trebuie să răspundă la întrebarea: cu ce mă poate ajuta pe mine ca angajator acest candidat?, adaugă Andreea Scarlet.
– Un CV haotic, lipsit de direcţie sau focus. CV-ul ar trebui să comunice evoluţie profesională, determinare, contribuţie şi să sublinieze atributele transferabile de la o poziţie la alta, ne explică Andreea Scarlet.
– Informaţii cu caracter prea personal precum hobby-uri, data naşterii sau activităţi fără relevanţă pentru job-ul urmărit.
– Structură incoerentă, greu de citit sau de înţeles care poate denota neatenţie, lipsă de organizare sau de răbdare, imaturitate sau chiar inadaptabilitate.
– Minciuni, exagerări, omisiuni în ceea ce priveşte experienţa anterioară, realizările individuale, recunoaşterile academice etc. În acest sens, CV-ul nu trebuie să includă tot ce a făcut candidatul în viaţă, ci mai degrabă să sublinieze punctele relevante care răspund la nevoile angajatorului, ne spune Andreea Scarlet.
– Repetarea informaţiei din CV în scrisoarea de intenţie e una dintre greşelile des întâlnite în CV-uri, a conchis Andreea Scarlet.