Cine plăteşte reconstrucţia apartamentelor distruse într-o explozie cauzată de acumularea de gaze

Răspunsul scurt: proprietarul sau moştenitorii săi, în cazul în care acesta a decedat în urma exploziei, dacă se va dovedi că explozia s-a produs din vina sa. Dar dacă se va dovedi că furnizorul de gaze este singurul vinovat de producerea deflagraţiei, va suporta prejudiciile aduse proprietarilor locuinţelor distruse în urma exploziei.
Cristina Şomănescu - sâm, 12 oct. 2013, 06:41
Cine plăteşte reconstrucţia apartamentelor distruse într-o explozie cauzată de acumularea de gaze

Pe 1 octombrie, cel puţin 10 apartamente dintr-un bloc din Reşiţa au fost distruse în urma unei explozii datorate unei acumulări de gaze. Proprietara apartamentului în care s-a produs explozia a murit în urma deflagraţiei.
Cine trebuie tras la răspundere să reconstruiască apartamentele şi etajele distruse, să consolideze structura blocului, scara interioară, liftul, în această situaţie?

ECONOMICA.NET vă spune cine este responsabil de reconstrucţia apartamentelor distruse într-o explozie ca cea produsă în Reşiţa, dacă locuinţele distruse nu au poliţe de asigurare facultativă care acoperă riscul de explozie. De asemenea, vă spunem ce demersuri legale trebuie să faceţi dacă vă număraţi printre cei afectaţi de deflagraţie şi cât timp durează, de obicei, procesul pentru plata despăgubirilor.

„În cazul de la Reşiţa se aplică, în principiu, regulile care guvernează răspunderea civilă delictuală. În virtutea acestei răspunderi, orice prejudicii produse prin fapta proprie sau de lucrurile aflate sub stăpânirea sa sunt suportate de cel care a săvârşit fapta sau care stăpânea acele bunuri„, a spus pentru ECONOMICA.NET Alina Toma, avocat asociat la casa de avocatură Ionescu şi Sava.

O primă chestiune care trebuie analizată este cauza producerii exploziei din care au rezultat daunele (adică distrugerea apartamentelor). În cazul în care culpa pentru producerea exploziei aparţine proprietarului (n. red. apartamentului în care s-a produs explozia), răspunderea pentru prejudiciile cauzate revine acestuia. În cazul în care proprietarul culpabil a decedat, patrimoniul său (drepturi şi obligaţii) se transmite succesorilor săi. Astfel, prejudiciul va trebui reparat de aceşti succesori. Dacă nu există niciun succesor al defunctului ori aceştia nu acceptă moştenirea în termenul legal, succesiunea va deveni vacantă, astfel că succesor va deveni statul care va răspunde pentru prejudiciile produse de defunct, numai în limita bunurilor pe care acesta le-a avut în patrimoniu, a explicat avocata Alina Toma pentru ECONOMICA.NET.

Citeşte într-o analiză ECONOMICA.NET ce se întâmplă cu bunurile persoanelor fără moştenitori, după ce au decedat

 

În situaţia în care cauza producerii exploziei ţine exclusiv de nerespectarea obligaţiilor avute de furnizorul gazelor, atunci acesta este răspunzător, indiferent cine era proprietarul apartamentului în care s-a produs explozia şi deci, indiferent dacă acesta a supravieţuit sau nu incidentului, a mai spus avocata Alina Toma pentru ECONOMICA.NET.

În cazul în care furnizorul de gaze se dovedeşte că este singurul responsabil de producerea deflagraţiei, atunci se pune şi problema unei răspunderi contractuale, dacă obligaţiile încălcate rezultau dintr-un contract – de exemplu un contract încheiat cu asociaţia de proprietari, adaugă avocata Alina Toma.

Concret, ce demersuri legale trebuie să facă proprietarii apartamentelor distruse ca să-l oblige pe cel răspunzător de producerea exploziei să suporte costurile reconstrucţiei locuinţelor distruse

În primul rând, într-un astfel de caz, trebuie stabilită vinovaţia, astfel că recomandabil ar fi să se aştepte finalizarea anchetei penale, ne spune avocata Alina Toma.

Ce faci în cazul în care vinovat de producerea deflagraţiei se dovedeşte a fi proprietarul decedat al apartamentului în care s-a produs explozia.

În situaţia în care se constată că vinovat de producerea evenimentului a fost chiar proprietarul decedat, persoanele pot face demersuri numai pe cale civilă împotriva moştenitorilor acestuia. Potrivit Codului civil în vigoare, succesibili (cei care îl pot moşteni pe defunct) au la dispoziţie un an, calculat de la data decesului, pentru a-şi manifesta opţiunea de acceptare sau neeacceptare a moştenirii”, ne-a explicat avocata Alina Toma.

Dai în judecată moştenitorii proprietarului vinovat de deflagraţie. Dacă are

„În situaţia în care succesiunea a fost dezbătută sau în urma sesizării notarului, se prezintă moştenitorii defunctului care declară ca acceptă moştenirea, acestia vor putea fi acţionati în instanţă (bineînteles, dacă nu achită benevol) şi urmăriţi, de regulă, pentru întreaga suma datorată de defunct, chiar dacă aceasta depăşeste valoarea bunurilor pe care le-a avut. O situaţie aparte o reprezintă cazul în care moştenitorii acceptă moştenirea sub beneficiu de inventar, situaţie în care aceştia vor putea fi urmăriţi numai în limita bunurilor pe care le-a avut defunctul”, ne-a mai spus avocata Alina Toma.

Pe cine dai în judecată dacă proprietarul decedat al apartamentului în care s-a produs explozia nu are moştenitori

Răspunsul scurt: chemi în instanţă municipalitatea care devine proprietatul bunurilor proprietarului decedat, fără moştenitori.

„Dacă în termen de un an şi şase luni de la deces nu se face dezbaterea succesiunii, notarul competent, la cererea oricarei persoane interesate, îi va soma pe toţi succesibili, printr-o publicaţie făcută la locul deschiderii moştenirii, la locul unde se află imobilele din patrimoniul succesoral, precum şi într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala moştenirii, să se prezinte la Biroul său în termen de cel mult două luni de la publicare. Dacă niciunul dintre succesibili nu se prezintă în cadrul termenului fixat, notarul va constata că moştenirea este vacantă”, ne-a explicat avocata Alina Toma.

Moştenirea vacantă revine comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data decesului. Astfel, acesta va deveni proprietar al bunurilor celui decedat şi va putea fi acţionat în instanţă pentru despăgubirile datorate de defunct şi executate numai în limita bunurilor pe care acesta le-a avut, ne-a spus Alina Toma.
Avocata ne atenţionează că dacă după valorificarea acestor bunuri, daunele produse nu sunt acoperite integral, diferenţa nu va mai putea fi recuperată de victime.

Comunele, oraşele şi municipiile sunt persoane juridice de drept public şi pot sta în justiţie prin reprezentanţii lor legali, anume primarii, a punctat avocata Alina Toma.

Pe cine dai în judecată dacă vinovat de producerea exploziei nu e proprietarul apartamentului în care s-a produs deflagraţia

În situaţia în care se stabileşte că vinovată este o altă persoană decât proprietarul apartamentului, iar aceasta este trimisă în judecată, atunci persoanele păgubite se pot constitui parte civilă în procesul penal. Bineînţeles, în paralel, se poate iniţia şi o acţiune civilă, însă aceasta va ridica cu siguranţă probleme legate de necunoaşterea adevăratului vinovat şi de posibilitatea suspendării acţiunii până la finalizarea procesului penal.
Totodată, o acţiune civilă va presupune şi achitarea unor taxe de timbru considerabile, dată fiind valoarea probabilă a despăgubirilor solicitate, taxă care nu se impune în cazul constituirii ca parte civilă în procesul penal, ne-a spus Alina Toma.

Proprietarii apartamentelor distruse în urma exploziei trebuie să se înarmeze cu răbdare: procesul se întinde pe cel puţin doi ani de zile.

În ceea ce priveşte perioada necesară pentru finalizarea tuturor demersurilor, din păcate există şanse mari ca aceasta să fie de minimum doi ani de zile, dar în funcţie de circumstanţele speţei şi de conduita părţilor, poate dura şi mai mult, a conchis avocata Alina Toma.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...