Românii încep să ocupe rafturile bio în hipermarketurile din ţară
Profitând de un apetit tot mai mare al românilor pentru produsele ecologice şi bio, în ultimii ani, marile lanţuri de hipermarketuri şi-au diversificat semnificativ gama de produse pe acest segment. Modul de promovarea a categoriei s-a diversificat, astfel că mulţi comercianţi au rafturi separate pentru aceste produse sau au încheiat parteneriate cu asociaţii de profil pentru crearea de standuri distincte în cadrul magazinelor. În ceea ce priveşte provenienţa acestor produse, mare parte sunt importate, dar ponderea articolelelor made in România este în creştere. Vorbim de o piaţă estimată la aproximativ 150 de milioane de euro, în contextul în care producătorii locali exportă de 200-250 de milioane de euro.
Românii care produc bio pentru hipermarketuri
Potrivit datelor publicate de către Ministerul Agriculturii, pe segmentul lactatelor, cel mai mare furnizor de produse ecologice cu fabrici în România este Dorna Lactate, procesator deţinut de grupul francez Lactalis. Sub brandul LaDorna, procesatorul a lansat primul lapte bio românesc (UHT) provenit din ferme româneşti certificate pentru producţia de lapte bio şi deţine în momentul de faţă în portofoliu mai multe produse ecologice printre care untul ecologic, iaurtul bio sau telemeaua ecologică. Totodată, pe lista furnizorilor de lactate ecologice din România figurează şi Fabrica de Lapte Braşov, deţinută de grecii de la Olympus, cei care au lansat pe plan local primul iaurt bio local şi primul lapte proaspăt bio local.
Nu în ultimul rând, pe lista de furnizori de lactate bio a marilor retaileri este şi fabrica din Ibăneşti, judeţul Mureş, a companiei Mirdatod Prod SRL. Înfiinţată in anul 1994, fabrica produce telemeaua de Ibăneşti, aflată pe lista de aşteptare a UE pentru obţinerea distincţiei de produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP). Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri de peste 3,9 milioane de euro.
Ouă ecologice româneşti
Un alt produs românesc prezent în marile lanţuri de magazine din ţara noastră este oul ecologic. Principalul furnizor, Ouă de Ţară SRL, este cel mai mare producător de ouă ecologice din România. Compania, înfiinţată în 2009, dispune de 5 hale de producţie şi un efectiv de aproximativ 30.000 de păsări distribuite în trei ferme din judeţul Argeş şi Sibiu. Compania a raportat anul trecut o cifră de afcaeri de peste 1,2 milioane de euro.
Un alt furnizor de ouă este fermierul Ioan Pop (Pop AVI SRL), cel care a reuşit să certifice, încă din 2007, prima fermă de oua ecologice din Ardeal. Acesta a ajuns la peste 2.000 de păsări outoare. Compania a raportat în 2013 o cifră de afaceri în valoare de peste 190.800 euro
Orez şi ceai negru de România
Tot din România marile magazine aduc orez cultivat în orezăriile ecologice ale Riso Scotti, compania familiei Scotti din Italia, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei. Totodată, Kalpo SRL, un producător român de ceaiuri din Buzău, cu afaceri de 2,1 milioane de euro în 2014, distribuie în mai multe lanţuri de hipermarketuri şi supermarketuri ceaiuri ecologice sub brandurile Evolet. Compania este administrată de omul de afaceri Achim Emilian Eugen.
Cu activitate încă din 1942, producătorul de conserve de legume şi fructe Arovit din Cluj comercializează în magazinele din România patru sortimente de dulceaţă sub brandul Eco. Arovit este deţinută de unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri clujeni, Bob Dorin George şi a raportat în 2013 o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro.
Produs românesc vs import. Preţ mai bun şi marfă de calitate
Oficialii Asociaţiei Bio România susţin că observă un interes tot mai mare din partea marilor reţele de hipermarketuri pentru produsele ecologice româneşti şi susţin că sunt în negocieri pentru semnarea unor parteneriate. În ceea ce priveşte avantajele alimentelor autohtone, producătorii români mizează atât pe calitate, cât şi pe un preţ avantajos. ” Din 2010 de când am început să facem primele livrări c[tre lanţiurile de hipermarketuri am sesizat o creştere a cererii. Românii sunt competitivi, pentru că avem terenuri bune. Avem un avantaj competititiv chiar şi din pespectiva preţurilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ema Condurache, PR la Bio România.
În 2013, Asociaţia BIo România a încheiat un parteneriat cu retailerul francez Carrefour prin care acesta din urmă comercializează produsele realizate de membrii Asociaţiei. „Momentan avem un stand în magazinele Carrefour rezervat produselor bio româneşti. Suntem în negocieri cu Auchan şi Cora pentru un proiect similar”, explică repreyentanta Bio România.
Cum se vede piaţa bio în magazine
Din perspectiva retailerilor, a avea furnizori locali de produse bio nu poate fi decât un avantaj, atât din perspectiva preţurilor cât şi cea a imaginii. Kaufland, cel cel mai mare retailer modern din România, a raportat anul trecut o creştere a vânzărilor de produse bio cu 60% comparativ cu anul anterior. Mai mult, 18% din totalul produselor bio sunt produse în România.”In acest moment avem o pondere sub 1% (a produselor bio în total vânzări alimente n.red), dar trendul este unul de crestere. (…) Cele mai căutate categorii bio în Kaufland sunt: lactate şi ouă, mancare/formule pentru bebeluşi şi categoria de cafea, dulciuri şi snacks-uri”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii companiei.
În afară de producătorii locali precum LaDorna Lactate sau Pop AVI, Kaufland colaborează foarte mult cu importatori şi distribuitori de produse bio precum compania austriacă Maresi Foodbroker, Bio Logistic Distribution sau Interbrands Marketing and Distribution.
La Carrefour, în ultimul an, pe aceasta categorie de produse vânzările au crescut cu aproximativ 18.5%,
iar categoriile cele mai căutate sunt : iaurt, ouă, lapte, fructe şi legume, baby food, mic dejun, snacking şi ingrediente Bio. „Vânzarile de produse proaspete bio reprezintă aproximativ 2% din vânzările pe această categorie (lactate, oua, mezeluri, branzeturi, congelate). Trendul este semnificativ ascendent. Ponderea articolelor bio din total categorie bacanie este de 1%”, au declarat pentru ECONOMICA.NET ofiacialii Carrefour.
În ceea ce priveşte ponderea produselor româneşti pe rafturile Carrefour, retailerul francez susţine că este influenţată de sezon. „Acum, spre exemplu, 37% din produsele proaspete bio sunt produse în Romania, iar 10% din produsele bio de bacănie comercializate sunt produse local”, au mai declarat repreyentanţii Carrefour.
Piaţa produselor bio din România este estimată la aproximativ 150 de milioane de euro.