Cine profită de războiul Apple vs. Samsung

Nokia şi Microsoft, care caută să-şi impună produsele pe piaţa smartphone-urilor, vor avea de câştigat în urma victoriei Apple împotriva Samsung, din moment ce mai multe produse ale companiei sud-coreene ar putea fi interzise în SUA, iar sistemul de operare Google Android va avea de suferit.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 08:03
Cine profită de războiul Apple vs. Samsung

Un juriu federal convocat de tribunalul din San Jose, California, a hotărât vineri că mai multe smartphone-uri şi tablete Samsung din gama Galaxy încalcă brevete ale Apple în zona design-ului şi funcţionalităţii, juraţii acordând companiei americane despăgubiri de 1,05 miliarde de dolari.

Judecătorul care a prezidat procesul va decide în luna septembrie dacă va da curs solicitării Apple pentru interzicerea comercializării, pe teritoriul Statelor Unite, a mai multor produse Samsung. Majoritatea analiştilor văd şanse ridicate ca instanţa să decidă în favoarea Apple.

Acţiunile Samsung au scăzut luni la Seul cu peste 7%, potrivit Bloomberg.

Astfel, eventuala dispariţie de pe piaţa americană a unor produse Samsung ar putea reprezenta o oportunitate pentru Nokia de a se impune în zona smartphone-urilor, grupul finlandez fiind marele întârziat al reinventării telefoanelor „inteligente” după lansarea iPhone şi apariţia sistemului de operare Google Android.

Între timp, verdictul favorabil Apple în procesul cu Samsung poate fi interpretat drept un semnal de alarmă privind vulnerabilitatea altor produse bazate pe Android la procese similare, astfel că mulţi producători de smartphone-uri ar putea căuta alternative la platforma Google, precum sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft, a declarat pentru Bloomberg Carolina Milanesi, analist la compania de cercetare Gartner.

„Sunt sigură că producătorii din zona Android se întreabă cât va mai dura până când vor deveni ţinte pentru Apple. Situaţia ar putea determina unii producători să apeleze, ca alternativă, la Windows Phone 8. Pentru companii precum HTC şi chiar Samsung, care au anunţat deja că vor produce cel puţin un smartphone Windows Phone 8, verdictul ar putea creşte puternic investiţiile în acest sistem de operare”, comentează Milanesi.

Research In Motion (RIM), un alt producător de smartphone-uri aflat în declin după apariţia iPhone, va rata în mare măsură oportunitatea imediată oferită de verdictul din procesul Apple versus Samsung, deoarece BlackBerry 10, modelul pe care contează compania canadiană pentru a-şi revigora afacerile, va sosi pe piaţă abia în primul trimestru al anului viitor, a afirmat Horace Dediu, fost analist la Nokia care conduce acum la Helsinki propria firmă de consultanţă.

Dediu consideră că Microsoft va avea cel mai mult de câştigat, după ce producătorul Windows a câştigat deja câteva litigii pe tema tehnologiilor brevetate cu Motorola Mobility, companie cumpărată în acest an de Google pentru portofoliul uriaş de patente în domeniul IT&C. Microsoft a câştigat interdicţii pe importul câtorva produse Motorola în SUA şi limitarea vânzărilor în Germania.

Compania din Redmond va încerca probabil să „sperie” producătorii de telefoane Android subliniind sancţiunile la care s-ar putea expune în zona drepturilor de proprietate intelectuală. Astfel, Microsoft s-ar putea „lăuda” cu faptul că trecerea la Windows Phone poate reprezenta şi o strategie de apărare împotriva unor astfel de acţiuni în justiţie.

Samsung produce în prezent zeci de telefoane Android şi numai trei modele bazate pe software Microsoft.

Nokia şi Microsoft au încheiat anul trecut un parteneriat pentru dezvoltarea de smartphone-uri bazate pe Windows Phone, primele rezultate concrete ale acestei alianţe fiind gama Nokia Lumia, care în pofida designului şi specificaţiilor competitive cu cele mai noi telefoane Apple şi Android nu au înregistrat vânzări care să le asigure celor două companii o cotă de piaţă substanţială, din cauza unei pieţe slab dezvoltate de aplicaţii şi accesorii.

Cota de piaţă a Nokia pe piaţa mondială a telefoanelor mobile a scăzut în trimestrul al doilea la 20%, de la 23% în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit estimărilor Gartner. Sistemul de operare Android a ajuns la o cotă de piaţă de 64%, cu 21 puncte procentuale mai mult decât la jumătatea lui 2011, în timp ce sistemul de operare iOS al Apple are o prezenţă de 19%.

Nokia va prezenta pe 5 septembrie următarea generaţie de smartphone-uri Lumia, construite pe platforma Microsoft Windows Phone 8. O săptămână mai târziu, Apple va lansa noul model iPhone, cel de-al şaselea al familiei de smartphone-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...