Cine sunt agenţii ruşi expulzaţi de Barack Obama – presă

Preşedintele american Barack Obama a ordonat înainte de Anul Nou expulzarea a 35 de oficiali ruşi acuzaţi că ar fi 'agenţi ai serviciilor de informaţii ai Moscovei', aminteşte Francetvinfo, care a încercat să afle cine sunt aceştia.
Economica.net - mar, 03 ian. 2017, 07:44
Cine sunt agenţii ruşi expulzaţi de Barack Obama - presă

Această expulzare de agenţi ruşi amintind de epoca Războiului rece, cea mai importantă după 2001, când 50 de agenţi trebuiseră să părăsească teritoriul american, sancţionează presupusa ingerinţă a Moscovei în campania electorală americană. Cu câteva luni înainte de alegeri, mai multe organizaţii, între care Partidul Democrat, fuseseră victime ale unor atacuri cibernetice. Dacă Rusia intenţionase iniţial să răspundă în acelaşi mod – aşa cum este uzanţa în astfel de cazuri – expulzând 35 de oficiali americani, Vladimir Putin a anunţat ulterior că se va abţine să facă la fel.

Cei 35 de oficiali ruşi – invitaţi să părăsească teritoriul american împreună cu familiile lor ‘în 72 de ore’, aşa cum precizase Barack Obama – sunt anonimi. Dar toţi lucrează la Consulatul rus din San Francisco sau la Ambasada Rusiei din Washington. Nu se ştie totuşi dacă aceste persoane-ţintă au luat parte la piratarea informatică.

Potrivit New York Times, ‘Casa Albă şi Departamentul de Stat au stabilit numărul de 35 de persoane şi apoi au cerut FBI o listă a oficialilor ruşi despre care se crede că ar fi în realitate agenţi ai serviciilor de informaţii’.

Aceşti agenţi ar lucra sub acoperire pentru serviciile de informaţii ruse – SVR, descendent din KGB, care răspunde pentru operaţiunile sale direct preşedintelui rus, şi GRU, omologul său militar.

New York Times, citând un fost oficial american, estimează că aceşti 35 de oficiali ruşi reprezintă o treime din persoanele suspectate de spionaj care lucrează în ambasadele şi consulatele ruseşti în SUA, adică aproximativ 100 de persoane. Dar numărul spionilor ruşi pe teritoriul american ar fi în realitate mult mai ridicat.

La fel ca şi omologii lor americani, spionii pot pretinde că sunt oameni de afaceri sau că lucrează indiferent în orice profesie, în funcţie de misiunile lor. Conform New York Post, publicaţie conservatoare americană care citează un fost membru al serviciilor de informaţii, spionii ruşi se aflau cu miile pe teritoriul SUA în 2010, ‘ceea ce bate recordurile din timpul Războiului rece’.

Mai multe semne arată că spionajul între cele două puteri s-ar fi intensificat în ultimii ani, în special în epoca Putin. În 2010, zece ‘agenţi în adormire’, cetăţeni bine integraţi în SUA pentru misiuni de spionaj pe termen lung, au fost arestaţi şi schimbaţi cu cetăţeni ruşi condamnaţi pentru spionaj în favoarea Occidentului de către Moscova. Cinci ani mai târziu, trei agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti erau judecaţi pentru spionaj în SUA.

Edward Lucas, jurnalist şi autor al unei cărţi despre spionajul rus, afirma astfel anul trecut pentru CNN că ‘spionajul rus se face la o scară mai amplă decât în epoca sovietică’.

New York Times precizează că această intensificare se face în ambele sensuri. Astfel, în 2013, Ryan Fogle, al treilea secretar al Departamentului politic al Ambasadei SUA la Moscova, care lucra de fapt pentru CIA, a fost arestat având asupra lui o busolă, o hartă a Moscovei şi 130.000 de dolari cash.

Pentru moment, guvernul american a furnizat puţine elemente care leagă spionii arestaţi de atacurile cibernetice din vara trecută. Expulzarea este ‘probabil mai simbolică decât altceva’, explică Steven Hall, fost cadru al CIA, citat de New York Times.

Nu se ştie câţi dintre ei frecventau cele două sedii ruseşti a căror închidere a ordonat-o de altfel Barack Obama. Preşedintele american le-a descris ca veritabile cuiburi de spioni ‘utilizate de responsabili ruşi în scopuri informative’. Unul este situat în Maryland, în apropiere de Washington, iar celălalt în Long Island, în apropiere de New York.

Cele două ‘incinte luxoase de la malul mării’, aparţinând Rusiei, erau destinate diplomaţilor ruşi pentru recreere. Dar aceştia din urmă, care jucau acolo tenis sau se plimbau pe malul piscinei, erau supravegheaţi încă de la sfârşitul Războiului rece de serviciile de informaţii americane. Complexul din New York fusese acuzat încă de Ronald Reagan în 1992 că ar fi centrul operaţiunii de supraveghere electronică a activităţilor industriale din regiune. Consiliul municipal de la Glen Clove îi sancţionase atunci pe ruşi să nu mai utilizeze terenul de tenis şi să nu mai aibă viniete de parcare gratuite pentru plajă. În prezent, el este descris de New York Times ca fiind cvasiabandonat. Cel de la Maryland, în schimb, este utilizat în continuare de ambasadorii ruşi şi de familiile lor. Ei vor trebui să se lipsească de acum înainte de el.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...