Cine sunt chinezii care au cumpărat Rompetrol: acţionari necunoscuţi, investiţii în Cehia în ultimii doi ani. Urmează Serbia

China Energy Company Limited (CEFC, China Energy) se prezintă a fi a şasea mare companie privată din China, iar acţionarii nu sunt cunoscuţi, potrivit Reuters. Pe lângă preluarea pachetului majoritar la KMG International, fostul Rompetrol Group, de la statul kazah pentru 680 de milioane de dolari, CEFC a mai făcut investiţii semnificative în Cehia. Urmează Serbia.
Economica.net - mar, 03 mai 2016, 20:59
Cine sunt chinezii care au cumpărat Rompetrol: acţionari necunoscuţi, investiţii în Cehia în ultimii doi ani. Urmează Serbia

Potrivit site-ului grupului, CEFC China Energy Company Limited este o companie privată colectivă cu active de bază în sectoarele energiei şi serviciilor financiare. „După cum îi spune numele, CEFC China reprezintă credibilitatea poporului chinez. Strategia companiei vizează deservirea interesului naţional industrial prin construirea unei comunităţi economice modernizate pentru a concura ca multinaţională care extinde cooperarea în economia energetică internaţională şi câştigă influenţă în industria energetică”, se arată în descrierea CEFC de pe site-ul propriu (traducere din limba engleză).

Holdingul-mamă al CEFC este condus de Ye Jianming. Potrivit Wikipedia, Ye Jianming are 39 de ani şi este preşedinte şi director executiv al CEFC China Energy Company Limited, preşedinte al China Energy Fund Committee, preşedinte al Academy of Chinese Culture (Academia de Cultură Chineză), director al Shanghai Energy Security Research Center (Centrul de Cercetare în Securitate Energetică din Shanghai), preşedinte al CEFC Shanghai Charity Fund şi consilier politic pe lângă partidul New People’s Party din Hong Kong. De asemenea, preşedintele eurosceptic al Cehiei, Milos Zeman, l-a numit pe Jianming consilier pe probleme economice.

CEFC a dezvoltat în ultimii doi ani interese investiţionale semnificative în regiunea Europei Centrale şi de Est şi Balcani, cu achiziţii notabile mai ales în Cehia.

Citeşte şi: Chinezii au cumpărat grupul Rompetrol şi au pus mâna pe cea mai mare rafinărie a României

CEFC China Energy a plătit 680 de milioane de dolari pentru 51% din acţiunile KMG International, fostul Rompetrol Group, controlat de compania kazahă de stat KMG.

Potrivit acordului semnat de chinezi şi kazahi, CEFC China va prelua 51% din acţiunile KMG International pentru 680 de milioane de dolari. Chinezii şi kazahi promit că vor derula, prim KMG International, fostul Rompetrol Group, investiţii strategice în sectorul energetic, că vor extinde reţeaua de benzinării, vor investi în logistică pentru sectorul downstream şi vor evalua oportunităţi în zona achiziţiei de drepturi asupra resurselor de petrol şi gaze. „În următorii trei ani vor fi derulate investiţii de cel puţin 3 miliarde de dolari în proiecte care corespund obiectivelor strategice ale companiei. KMG International va continua să se bucure de sprijinul guvernului kazah şi al KMG, care a promis să furnizeze cel puţin 125 milioane de tone de petrol către KMGI în următorii 15 ani”, se arată într-un comunicat al CEFC China Energy.

Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat, la finele lunii martie, o vizită de două zile în Cehia, prima vizită oficială a unui şef de stat chinez la Praga. Xi Jinping şi Milos Zeman au semnat „un parteneriat strategic” între cele două ţări, negociat încă din 2014, şi un memorandum de cooperare în zona investiţiilor, în sectorul financiar, aviaţie şi sănătate.

Cu ocazia vizitei preşedintelui chinez la Praga, companii din China şi Cehia au semnat mai multe acorduri, inclusiv înfiinţarea unui fond de investiţii de 5 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Preşedinţia cehă a anunţat că investiţiile bilaterale s-ar putea ridica la un total de aproape 11 miliarde de euro până în 2020, în principal prin vehicule care să investească în economia cehă.

Printre tranzacţiile convenite se numără preluarea, de către CEFC China Energy, a unei participaţii de 40% la J&T Financial Group, companie bancară de talie medie în Cehia şi Slovacia. CEFC ar ajunge astfel la 50% din acţiunile JTFG, care mai deţine Postova Banka din Slovacia, stat euro, şi active în Croaţia şi Rusia. Chinezii vor plăti 980 milioane de euro pentru pachetul de 50%, potrivit JTFG, iar tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile din Cehia şi de Banca Centrală Europeană.

JTFG va înfiinţa împreună cu banca chineză Ping An un fond de investiţii de 5 miliarde de euro cu interese în industria financiară, energie şi industrie.

CEZ, compania naţională de energie din Cehia, a semnat un acord în baza căruia subsidiara CEZ Skoda Praha şi grupul chinez Pinggao vor dezvolta proiecte comune în Europa şi Asia, cu investiţii care ar putea ajunge la zeci de miliarde de coroane ceheşti (1 euro = 27,02 coroane ceheşti).

JTFG a semnat de asemenea un acord cadru cu China Development Bank pentru înfiinţarea unui fond de 800 de milioane de euro, iar CEFC şi Hengfeng Bank au cumpărat grupul metalurgic ZDAS, producător de utilaje industriale destinate industriei auto cu afaceri de 120 milioane de euro pe an şi 2.500 de angajaţi. De asemenea, CEFC şi Hengfeng au convenit înfiinţarea unui fond de 1,1 miliarde de euro pentru alte investiţii în industria cehă.

Producătorul de autoturisme Skoda, cel mai mare exportator din Cehia, şi compania-mamă, grupul german Volskwagen, au semnat un plan cincinal de 2 miliarde de euro cu SAIC Motor Corporation, cel mai mare producător auto chinez. Skoda vizează o prezenţă mai solidă pe piaţa chineză.

Producătorul ceh de aeronave LET Aircraft Industries a semnat de asemenea un acord de 111 milioane de euro pentru vânzarea a 20 de avioane către chinezi.

CEFC ar fi interesat şi de GE Money Bank din Cehia, potrivit unor surse citate de Reuters.

Potrivit Intellinews.com, care citează presa cehă, CEFC a pus ochii pe companii mari din Cehia, din sectorul bancar şi din energie. Printre tranzacţiile previzionate ar fi preluarea unui pachet de 23,7% din Unipetrol, companie listată pe bursa de la Praga care deţine cea mai mare rafinărie de carburanţi auto din Cehia şi este, de altfel, singurul rafinator din ţară. Unipetrol deţine de asemenea cea mai mare reţea de benzinării din Cehia şi este cel mai mare grup petrochimic. Acţionarul majoritar al Unipetrol este compania poloneză de stat PKN Orlen.

Intellinews susţine că CEFC ar avea legături cu serviciile de securitate chineze sau cu interese din zona militară, însă publicaţia nu precizează sursa informaţiilor.

Potrivit agenţiei de presă Xinhua, considerată de presa occidentaţă „portavocea” regimului de la Beijing, Xi şi Zeman au participat la semnarea mai multor acorduri între companii chineze şi ceheşti din sectoare variate ale economiei: auto, finanţe, energie, aviaţie, infrastructură.

Portalul de ştiri Seenews scrie că CEFC şi China Balkan Investment şi-au exprimat interesul pentru investiţii în proiecte mari de infrastructură rutieră din Serbia. CEFC vizează de asemenea proiecte de infrastructură energetică în Serbia.

Potrivit guvernului sârb, printre proiectele în care ar putea coopera cu chinezii se numără autostrada Nis-Merdare-Priştina şi proiecte mai mici de dezvoltare a aeroporturilor.

Guvernul sârb a adoptat, la începutul lunii aprilie, un acord cadru privind vânzarea combinatului siderurgic Zelezara Smederevo către grupul chinez Hebei Iron and Steel, pentru 46 de milioane de euro. Investitorul chinez, al doilea mare producător de oţel din China, a promis că va investi 300 de milioane de euro în mijloace fixe şi infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la prețul de 100.000 mai devreme decât se așteptau investitorii și......
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...