Big Land Company, compania familiei Stoian din Constanța, care deține și brandul Ferma Stoian- legume românești, este cel mai mare producător de legume în câmp și spații protejate, arată o analiză realizată, la solicitarea Economica, de către Agenția de Plăți pentru Agricultură pe baza solicitărilor de sprijin financiar, în campania 2024.
Business-ul, care a realizat anul trecut rulaje de 29,5 milioane de lei (peste 5,9 milioane de euro), după o creștere de 40% față de 2022 și un profit net de 9,7 milioane de lei, cu 151% mai mult decât anul anterior, a pornit în 1992 cu o suprafaţă de 7 hectare, pe care familia Stoian a cultivat, în primul an, varză.
Cu timpul, suprafețele cu legume ale fermierului, care a fondat și cooperativa cu șapte membri Stoian Land Cooperativă Agricolă, a ajuns la peste 650 de hectare (în 2022). Acesta cultivă însă și cereale dispunând totodată de 50.000 de aspersoare care funcționează alternativ în funcție de nevoile culturii.
Compania livrează aproximativ 70% din producție către retaileri precum Carrefour, pentru care produce morcovi sub sigla Filiera Calității, Auchan, Metro și Selgros având certificare Global GAP.
Din datele APIA, al doilea cel mai mare producător de legume în funcție de suprafețele pentru care a solicitat ajutoare naționale tranzitorii este Agro Măriuca S.R.L., o companie din Comana, județul Giurgiu, deținută, potrivit termene.ro, de către familia Enache (Georgiana și Ionuț) care administrează și Agro-Măriuca Comana Cooperativa Agricolă.
Compania a raportat pentru 2023 afaceri de 1,6 milioane de euro, după o scădere de 42% față de 2022, și un profit net de peste 153.400 de euro, cu 47% mai puțin decât cu un an în urmă.
Nu în ultimul rând, a treia cea mai mare exploatație de legume este în localitatea Sinești, din județul Ialomița, unde familia Andrei (Constantin și Daniela), acționarii Andrei Pescom S.R.L., cultivă în jur de 3.400 de hectare, inclusiv cu cereale. SC Andrei Pescom a avut anul trecut rulaje de 5,8 milioane de euro, după o scădere de 8% față de anul trecut și un profit net de aproximativ 349.000 de euro (minus 91%).
În campania 2023, suprafața cultivată cu legume în câmp eligibilă pentru ANT1 a fost de 32.308 hectare, iar suprafața în solarii de 2.062 ha.
Pentru campania de anul trecut, pentru fiecare hectar, fermierii au încasat în contul ANT1 aproximativ 11,7 euro.