Cine va angaja şi cine va da afară în următoarele trei luni. Studiu Manpower

Economica.net
10 06. 2013
someri_30070200

Studiul Manpower a fost făcut pe un eşantion reprezentativ de 632 de angajatori din România. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Studiul măsoară previziunea netă de angajare a companiilor din România. Previziunea netă de angajare este diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în companiile lor, în trimestrul următor.

Angajatorii din agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit anunţă o previziune netă de angajare de -6%. Intenţiile de angajare s-au redus considerabil comparativ cu trimestrul trecut, angajatorii raportând o scădere de 26 de puncte procentuale. Faţă de anul precedent, indicele scade cu 15 puncte procentuale în aceste domenii.
 
Şi angajatorii din construcţii estimează o previziune netă de angajare de -6%. Previziunea netă de angajare din construcţii scade cu 6 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior şi cu 20 de puncte procentuale faţă de anul 2012.
 
Tot la previziuni negative intră şi companiile de energie, gaze, apă. Previziune Netă de Angajare în companiile de energie, gaze, apă este de -10%. Predicţia este cea mai slabă din al doilea trimestru al anului 2010 până acum, şi reflectă declinuri de 10 şi 11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, respectiv faţă de perioada similară a anului trecut.
 
Unde se fac angajări în trimestrul al treilea

în contrast, angajatorii din industria prelucrătoare vor face cele mai multe angajări în T3, potrivit aceluiaşi studiu.
Intenţiile de angajare cresc faţă de anul trecut în sectoare precum finanţe, asigurări, imobiliare şi servicii.

Angajatorii din retail estimează că vor încetini ritmul angajărilor, comparativ cu trimestrul al doilea din 2013.

„Desi aceste rezultate reflecta tiparul actual de schimbari rapide si de incertitudine relativa la nivelul pieţei, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creşterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată din cauza faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de indentificare şi evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociată condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, acest lucru influenţând în mod evident planurile de angajare ale companiilor,” a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

Dacă vorbim de diferenţe regionale în privinţa intenţiilor de angajare ale companiilor în următoarelor trei luni, candidaţii din Nord-Vest au cele mai mari şanse să-şi găsească locuri de muncă, pentru că aici angajatorii estimează cel mai alert ritm al angajărilor din ţară (cu o previziune netă de angajare de 21%).

În Sud şi în Vest, previziunea netă de angajare este de 14%, respectiv 10%, urmând în clasamentul regiunilor în care urmează să se facă cele mai multe angajări în trimestrul al treilea din 2013.

Companiile din regiunea de Sud-Vest şi din Bucureşti şi Ilfov nu vor să facă angajări în T3, potrivit studiului Manpower. Previziunea de angajare pentru regiunea Bucureşti & Ilfov este cea mai pesimistă, din primul trimestru al anului 2011 şi până în prezent.

19% dintre angajatori români intervievaţi pentru studiul Manpower vor să facă angajări în perioada iulie-septembrie 2013. 9% dintre angajatorii intervievaţi estimează că vor face concedieri în următoarele trei luni. Majoritatea celor intervievaţi vor menţine numărul actual de salariaţi.