Cine va face jocurile în 2014 la Bursa din Bucureşti

31 12. 2013
bursa_ecrane_57938400

În 3 ianuarie va debuta la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un program pilot în urma căruia se va vedea ce progrese au înregistrat indicatorii pieţei ca urmare a aplicării noilor parametri pe  care trebuie să-i respecte  formatorii de piaţă.

Statutul de formator de piaţă (market maker, sau furnizor de lichiditate, cum sunt denumiţi aceştia  în documentele  bursei), îi obligă pe brokeri să afişeze, în majoritatea timpului, cotaţii ferme, la care să cumpere şi să vândă acţiunile alese.

Astfel, bursa încurajează creşterea volumului de tranzacţii, deci a lichidităţii, căci investitorii vor şti sigur că vor găsi contraparte pe anumite acţiuni.

Preţul acţiunilor se apropie cel mai mult de valoarea reală a companiei cu cât se fac mai multe tranzacţii, deci lichiditatea este mai mare.

La Erste Bank (EBS) şi Fondul Proprietatea (FP), pentru care deja există formatori de piaţă (market maker) se adaugă SIF-urile, vedetele energetice recent listate, băncile şi companiile care operează monopolul transportului de utilităţi pe magistrale naţionale.

Formatorii de piaţă trebuie să fie activi pe piaţă cel puţin trei sferturi din timpul în care bursa este deschisă, pe o perioadă de şase luni.

Casele de brokeraj care se vor angaja în acest parteneriat cu BVB vor afişa cotaţii cu un spread cât mai mic (diferenţa dintre preţurile de cumpărare şi vânzare) şi să fie gata să tranzacţioneze un volum minim de acţiuni pe fiecare cotare, potrivit declaraţiilor lui Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Casa de brokeraj cehă Wood & Company este prima care a semnat deja contractul cu BVB pentru a activa ca market maker in cadrul noului program, potrivit unui raport recent al Bursei.

Wood & Company Financial Services va acţiona în calitate de market maker pentru acţiunile emise de Fondul Proprietatea (simbol: FP), Transgaz (TGN), Romgaz (SNG), Banca Transilvania (TLV), OMV PETROM S.A. (SNP), BRD-Groupe Societe Generale Bucuresti (BRD).

Spread – ul maxim permis este  de 2,5% între cotaţia de cumpărare şi cea de vânzare şi este admisă de BVB pentru SIF Banat Crişana (SIF1), unde market maker-ul trebuie să fie gata să tranzacţioneze 5.000 de acţiuni la o cotare.

O diferenţă între cotaţia fermă de vânzare şi cea ce cumpărare de 2% este admisă la Erste Bank (EBS, vomul minim pe ofertă de 100 de acţiuni) şi la acţiunile Bursei înseşi (BVB, 100 acţiuni).

Spread-ul de 1,5% este acceptat pentru acţiunile Banca Transilvania (TLV, 5.000 de acţiuni minim), OMV PETROM (SNP, 15.000 acţiuni), BRD-Groupe Societe Generale Bucureşti (BRD, 500 de acţiuni), SIF Transilvania (SIF3, 10.000 de acţiuni), SIF Oltenia (SIF5, 2.000), SIF Muntenia (SIF4,  2.000 acţiuni) şi Transgaz (TGN, 20 acţiuni).

Pentru  SIF Moldova (SIF2, volum minim asumat de 3.000 de acţiuni / ofertă de cotaţie) a fost ales spread-ul maxim de 1,25 între cotaţia de cumpărare   şi cea de vânzare.

Cel mai mic spread, de 0,9% este fixat la Fondul Proprietatea (FP), pentru un volum minim de 80.000 de acţiuni.