Cine vinde cele mai multe haine în România. Un retailer autohton online amenință gigantul suedez H&M

15 11. 2021
haine_outlet_mall_546567_61473900

Vânzările de haine și încălțăminte din 2020 ale Fashion Days și eMAG, cele două branduri operate de Dainte International, companie controlată de fondul olandez de investiții MIH B2C Holding BV și antreprenorul Iulian Stanciu, au ajuns la aproximativ 3% distanță de rulajele H&M, ceea ce plasează retailerul pe poziția a treia într-un clasament al lanțurilor de fashion, conform unor analize interne ale Fashion Days care au coroborat date ale Ministerului de Finanțe și date interne și includ atât vânzările online cât și cele offline. Cifrele Fashion Days se referă la toate veniturile, din toate sursele, nu doar e-commerce .

Din datele Ministerului de Finanțe, H&M a raportat în 202o o cifră de afaceri netă în valoare de aproximativ 679,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că diferența dintre cei doi retaileri este de aproximativ 20,4 milioane de lei. Din calculele Economica, Dante a vândut haine de aproximativ 658,8 milioane de lei ( în jur de 132-133 de milioane de euro) dintr-un total cifră de afaceri de 6,7 miliarde de lei. H&M operezează la nivel național 57 de magazine fizice în România, dar și un magaazin online.

„2020 este primul an de pandemie și datele de la Ministerul de Finanțe și ce raportează retailerii mari nu au reprezentat o surpriză pentru locul 1 unde Inditex, deși a fost în scădere clară față de 2019, își păstrează clar poziția de lider. Ce s-a întâmplat pe valul de digitalizare este că locul Dante în zona de fashion (Fashion Days și eMAG n.red) s-a apropiat foarte mult de H&M. Estimările noastre arată că suntem cam la 97-98% față de volumele H&M în România în 2020, în condițiile în care în 2018 eram la doar 40%. De la un player cu ambiții dar care avea volume relativ mici față de Inditex și H&M înainte de pandemie am reușit să îi prindem pe cei de la H&M și sperăm ca în 2021 să ne consolidăm genul acesta de poziție în clasament și anii următori încercăm să depășim. Pepco este pe locul patru destul de aproape de Dante și H&M . Este un trend normal pe care îl observăm în ultimele luni. Există o mare parte a populației care preferă produsele entry price. (…) Ne-am propus să fim într-o legătură foarte strânsă în bani și în clienți cu Zara și H&M, ne-am apropiat foarte mult de H&M ca și grup. Pentru Fashion Dayes este foarte important să fie într-o competiție foarte strânsă pe top of mind cu Zara și H&M și sperăm să invingem în următorul an unul dintre aceste branduri pentru a ne accela și mai mult creșterea. (…) Vrem să fim liderii pieței totale de fashion, nu doar pe e-commerce”, a declarat Robert Berza, General Manager Fashion Days.

Conform Fashion Days, liderul pieței a rămas grupul spaniol Inditex, cel care operează la nivel local opt branduri  – Zara, Zara Home, Oysho, Bershka, Pull&Bear, Stradi­varius, Massimo Dutti şi Uterque. Grupul a raportat însă în 2020 scăderi de două cifre ale vânzărilor, pe fondul închiderii mall-urilor. Numai cu Inditex România SRL, firmă care operează magazinele Zara, Bershka și Oysho, compania și-a diminuat vânzările de la aproximativ 944,6 milioane de lei la 643,5 milioane de lei.

Tot potrivit Fashion Days, locul patru în piață este deținut de retailerul polonez Pepco. Din datele Ministerului de Finanțe, Pepco a raportat pentru 2020 o cifră de afaceri netă de 1,3 miliarde de lei, ceea ce l-ar plasa pe prima poziție în piață.

Cum a reușit Fashion Days să se „bată” cu H&M

Berza a explicat și care au fost elementele care au contribuit la creșterea Fashion Days pe o piață tot mai aglomerată, cu cel puțin 10 jucători importanți în care investițiile în zona de e-commerce au crescut abrupt. De anul viitor retailerii de fashion vor trebui să fie foarte atenți și la mișcările unui nou jucător – brandul nemțesc Zalando, cu operațiuni în 23 de piețe europene și vânzări de 10,7 miliarde de euro, și-a anunțat intenția de a intra în România.

„Piața a fost una mult mai competitivă prin intrarea unor playeri digitali, dar și prin creșterea investițiilor în digital a retailerilor care erau în offline. Una dintre puținele opțiuni pe care le ai este să îți crești nivelul de coolness. Așa că am început să acționăm foarte mult în această zonă”.

Fashion Days a adoptat o nouă identitate vizuală prin schimbarea logo-ului și a aplicației de mobil, a mizat mai mult pe promovarea designerilor locali, a adus branduri noi în magazin, s-a implicat mai mult în cauze sociale și și-a schimbat focusul în ceea ce privește promovarea, investind mai mult în zona digitală decât în reclamele TV.

 “Am înțeles că trebuie să fim mai apropiați de agenda clienților, să fim un brand perceput mai puternic local. Brandurile noi pe care le-am adus , mai ales proiectul Romanian Corner ne ajută în zona de localizare a Fashion Days într-o piață mult mai competitivă în care sunt cel puțin 10 playeri importanți regional”, conchide Berza reiterând faptul că în ultima vreme consumatorii preferă tot mai mult brandurile premium.

Retailerul vinde acum în Romanian Corner 92 de branduri față de 41 în 2020 și are peste 3.600 de produse listate. Astfel, veniturile generate de hainele designerilor români au crescut cu 120% față de anul trecut. Compania se apropie anul acesta de pragul de 2 milioane de euro venituri din Romanian Corner, cifrele depinzând de noiembrie-decembrie.

În ceea ce privește restul de marfă, compania comercializează atât articole pe care le achiziționează, realizând propriile stocuri și stabilind propriile prețuri, cât și  marfă a parterenilor pe care Fashion Days o livrează, contra unui comision, dar pentru care nu stabilește prețurile finale (în sistem de consignație).

„Consignația este un model de business în care fie lucrăm cu branduri foarte de nișă, fie cu branduri de tip fast fashion (LC Wikiki)” , explic[ managerul Fashion Days.

Fashion Days generează peste 75% din venituri prin aplicația de mobi.

Cumperi acum, plătești mai târziu  – un nou serviciu de anul viitor

În ceea ce privește modalitățile de livrare, în jur de 60% dintre produsele cumpărate de bucureșteni sau locuitori ai județului Ilfov sunt livrate prin lockere, iar la nivel național ponderea este de 45% . Cifrele sunt influențate și de faptul că  livrarea în easybox este gratuită și există un serviciu de retur tot în easybox prin care clienții care au plătit cu cardul își primesc banii înapoi în 30 de minute de la încărcarea returului.

De la începutul lui 2022, retailerul va introduce un alt serviciu pe care l-a testat deja pe eMAG fashion – cumperi acum, plătești mai târziu. Acesta va permite clienților să comande, spre exemplu, mai multe produse de același fel ( aceeași cămașă în culori diferite, de exemplu )  și să plătească doar pe cele pe care le păstrează, după ce a încărcat în easybox produsele pe care dorește să le returneze.

„Piața a fost una mult mai competitivă prin intrarea unor playeri digitali, daar și prin creșterea investițiilor în digital a retailerilor care erau în offline. Una dintre puținele opiuni pe care le ai este să îți crești nivelul de coolness. Așa că am început să acționăm foarte mult în această zonă, ne-a rebranduit atât pe zona de look and feel (logo), avem o nouă aplicație care este în lucru. Suntem la finalul unui prim val de  upgrade-uri și up-date-uri și mai avem cel puțin două valuri pe care le finalizăm în 2022  cu focus pe paginile de produs și aplicații din zona customer care”.