Investment Dar, din Kuweit, deţine Aston Marti împreună cu alţi investitori kuweitieni. Sursele citate au precizat că acţionarii ar putea lua până luni o decizie privind vânzarea Aston Martin.
Cumpărătorul va prelua 50% din drepturile de vot în acţionariat şi 40% din acţiuni printr-o majorare de capital, au afirmat sursele.
Investindustrial a oferit aproape 250 milioane lire sterline (400 milioane de dolari), însă producătorul indian de maşini Mahindra a înaintat o ofertă mult mai atractivă, au adăugat persoanele citate.
Investment Dar caută de câteva luni companii sau fonduri interesate să preia Aston Martin, marca preferată de automobile a lui James Bond. Grupul de investitori din Kuweit a preluat Aston Martin de la Ford în 2007, pentru 503 milioane lire sterline, şi vor să vândă compania pentru a-şi plăti datoriile.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Investindustrial şi Aston Martin au refuzat să comenteze informaţiile. Contactaţi în afara orelor de lucru, reprezentanţii Mahindra şi Investment Dar nu au fost disponibili.
Un nou investitor ar putea ajuta Aston Martin să-şi majoreze capacitatea de producţie şi să dezvolte noi modele, pentru a-şi consolida poziţia în raport cu principalii competitori, Bentley şi Ferrari, controlaţi de Volkswagen, respectiv Fiat.
Investindustrial a vândut în acest an producătorul de motociclete Ducati Motor Holding către constructorul german de autoturisme de lux Audi, deţinut de Volkswagen.
Surse apropiate situaţiei susţin că oferta Investindustrial pentru preluarea Aston Martin include o posibilitate de colaborare între marca britanică şi AMG, divizia sport a Mercedes-Benz.
Un purtător de cuvânt al Daimler, proprietarul Mercedez-Benz, a refuzat să comenteze informaţiile.
Aston Martin lucrează cu motoare Ford, însă a pierdut accesul la alte resurse oferite de grupul american după ce a fost preluat de Investment Dar. Totodată,
compania britanică este singurul mare producător independent de autoturisme de lux din lume, nefăcând parte dintr-un concern auto.
Independenţa poate fi un handicap în industria auto, aflată într-o perioadă de consolidare şi investiţii uriaşe pentru inovaţie şi dezvoltarea de tehnologii prin care să crească eficienţa energetică a automobilelor. Spre exemplu, BMW a alocat în acest an investiţii de peste 1 miliard de euro pentru dezvoltarea de motoare mai eficiente şi de autoturisme cu propulsie electrică, sumă care depăşeşte semnificativ veniturile Aston Martin de anul trecut, de 507 milioane lire sterline.