Cinteză, BNR: Afirmaţiile că s-au comis multe ilegalităţi la CEC Bank sunt periculoase

28 11. 2013
nicolae_cinteza_og_41793600

Nicolae Cinteză a catalogat drept „foarte periculoase” afirmaţiile potrivit cărora la CEC Bank s-ar fi produs multe ilegalităţi, într-o discuţie legată despre creditul acordat de către banca de stat Ioanei Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui.

Acesta spune că aceste afirmaţii trebuie acoperite şi de dovezi şi că pot avea efecte nebănuite asupra unei bănci, mergând până la probleme de lichiditate. Însă, în cazul CEC, banca este ocrotită de nivelul de lichiditate pe care îl are.

„Să zici că s-au comis ilegalităţi e foarte periculos, păi, dacă ar fi fost o bancă fără lichidităţi, care să se împrumute de pe piaţa interbancară, vă garantez că fiecare bancă mamă ar fi transmis subsdiarelor să nu mai facă tranzacţii cu CEC (…) Norocul nostru e că cec e o bancă mare, care are lichiditate şi este creditor net pe interbancar”, a declarat Cinteză

În urmă cu o săptămână, ministrul Dan Şova declara că „în mod evident sunt niste ilegalitati acolo care trebuie analizate. Ilegalitatile sunt la CEC in primul rand. Pentru mine, intrebarea simpla este una singura: un cetatean al Romaniei, X, avand veniturile doamnei Ioana Basescu, si situatia financiara a domniei sale, exact aceea care este, nici nu o stiu exact, ca nu m-a interesat, putea obtine acest credit de la CEC in conditii identice? Da sau nu?”, a spus ministrul.

Senatul a înfiinţat o comisie specială pentru anchetarea condiţiilor în care banca de stat a acordat un credit ipotecar de 4,6 milioane de lei Ioanei Băsescu pentru achiziţia unui teren agricol.

Ministerul de Finanţe, acţionarul majoritar al CEC Bank, a cerut Băncii Naţionale să verifice modul în care a fost acordat creditul, şi dacă au fost îndeplinite cerinţele de reglementare.