El a menţionat că acel credit acordat Ioanei Băsescu este un credit normal şi că nu există termenul de credit special.
De altfel, Cinteză a spus că membrii comisiei nu l-au întrebat nimic, în mod direct, despre creditul acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu.
Despre faptul că preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, ar fi invocat în audieri legea privind secretul bancar, Cinteză a replicat: „Nu Banca Naţională îi permite lui Radu Gheţea să încalce sau nu secretul bancar, ci legea. Legea bancară stipulează foarte clar condiţiile în care informaţiile pot fi puse la dispoziţia unui terţ”, a spus Cinteză.
Nicolae Cinteză a menţionat totodată că media perioadei calculate, necesare aprobării unui credit la CEC Bank, este undeva între opt şi nouă zile.
„Puteţi calcula singuri cât a durat acordarea creditului”, a spus el, adăugând: „În criza asta de clienţi, chiar credeţi că îşi permit să lungească, aşa, la nesfârşit, acordarea unui credit? În general toţi se luptă după clienţi de calitate bună şi toţi sunt interesaţi să îşi crească portofoliul de credite, dar credite care ştiu că se pot întoarce”.
Despre garanţiile creditului acordat Ioanei Băsescu, Cinteză a spus că acestea sunt „acoperitoare conform normelor BNR”.
Ioana Băsescu arăta recent că a cumpărat în luna septembrie un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.
Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.