Ciolacu a anunțat lista miniștrilor PSD: Rafila, Firea și Câciu rămân în Guvern. Președintele PSD promite că se va lupta cu prețurile și specula (Video)

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că prima luptă a noului guvern va fi cu preţurile şi cu specula şi că România va trebui să aibă o creştere economică de peste 3%, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 13 iun. 2023, 21:32
Ciolacu a anunțat lista miniștrilor PSD: Rafila, Firea și Câciu rămân în Guvern. Președintele PSD promite că se va lupta cu prețurile și specula (Video)

El a prezentat, la finalul şedinţei Consiliul Politic Naţional al PSD, propunerile de miniştri social-democraţi şi părţi din programul de guvernare.

Astfel: actualul secretar general al Guvernului, Marian Neacșu, va fi vicepremier, la Transporturi rămâne Sorin Grindeanu, Fondurile Europene le ia Adrian Câciu, la Muncă rămâne Marius Budăi, la Sănătate rămâne Alexandru Rafila, la Apărare rămâne Angel Tîlvăr, la Digitalizare vine deputatul Ivan Bogdan Gruia, la Agricultură vine deputatul Florin Barbu în locul lui Petre Daea (plecarea lui nu reprezintă o surpriză), la Familie rămâne Gabriela Firea și la Economie vine Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, în locul lui Florin Spătaru.

Premierul desemnat a declarat că programul de guvernare şi lista cu propunerile de miniştri vor fi depuse marţi seară la Parlament.

„În seara aceasta se depun lista de miniştri şi programul de guvernare, astfel încât să se poată convoca Birourile permanente reunite pentru a se face calendarul de audieri, mâine, la comisii”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Avem foarte mult de muncă în următorul un an şi jumătate împreună şi cu colegii de la Partidul Naţional Liberal. Trebuie să avem o creştere economică de peste 3%, să aducem inflaţia la 8% până la finalul acestui an şi să reducem dependenţa de importuri. Pentru a atinge aceste obiective, prima noastră luptă va fi cu preţurile şi cu specula. În acest sens, avem pregătit un program îndrăzneţ şi coerent prin care vizăm stoparea creşterii preţurilor la principalele alimente de bază. Planul nostru implică, în ponderi diferite, toţi actorii importanţi, de la producători la distribuitori şi, în final, la marile lanţuri de magazine. Atât producătorul român, cât şi consumatorul final trebuie să aibă garanţia că obţin un preţ decent pentru produse de bună calitate. Însă o ţintă la fel de importantă este reducerea practicilor speculative. Vă spun că nu-i vom ierta pe cei care profită de pe urma crizelor pe spatele românilor”, a declarat Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că social-democraţii propun un plan cu cinci mari obiective.

„Viziunea pentru guvernarea iunie 2023-decembrie 2024 se referă la dezvoltarea pentru modernizarea României. Trecem de fapt de la stabilizare la modernizarea economică şi socială a ţării prin reformele atât de necesare societăţii şi economiei româneşti, prin parteneriat cu mediul de afaceri, astfel încât în România să se producă mai mult, prin investiţii pentru crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite aici, în România, prin lupta cu preţurile şi sprijinul pentru refacerea puterii de cumpărare a populaţiei. Ştim exact ce avem de făcut şi propunem un plan cu cinci mari obiective: rezolvarea, odată pentru totdeauna, a problemei pensiilor speciale şi adoptarea noii legi privind salarizarea unitară; stoparea creşterii preţurilor şi refacerea puterii de cumpărare; dezvoltarea sistemelor publice de educaţie şi sănătate, principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecaţi să se întoarcă în ţară; patriotismul economic, de fapt, dezvoltare economică şi creşterea producţiei naţionale; atragerea de bani europeni şi crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite”, a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, România poate trece de la o economie bazată de consum de bunuri din import la o economie bazată pe producţie.

„Împreună cu miniştrii şi cu echipa economică am elaborat noi scheme de sprijin, astfel încât în 2 ani să putem aloca în total peste 250 de miliarde de lei, bani cu care stimulăm toate companiile care produc în România. Şi mă refer la scheme de ajutor de stat pentru stimularea producţiei şi exporturilor, investiţii publice şi parteneriate public-privat. Ca să fiu foarte clar, toate companiile care produc aici în România sunt companii româneşti, indiferent că acţionarii sunt români sau străini. În plus, trebuie să accelerăm absorbţia de fonduri europene printr-o simplificare a procedurilor pentru a scurta la maximum termenul de implementare a proiectelor cu finanţare UE şi a ţintelor din PNRR”, a afirmat Ciolacu.

Totodată, a adăugat el, sunt pregătite noi programe de stimulare a producţiei în industrie, în sectorul materialelor de construcţii şi al industriei alimentare, în special în zona de procesare alimentară.

Nu în ultimul rând, premierul desemnat a subliniat că nu va conduce Guvernul PSD şi PNL, ci Guvernul României, iar toţi miniştrii nu vor fi membri ai PSD sau ai PNL, vor fi miniştri ai Guvernului României.

„Iar rolul Guvernului este de a asigura că economia şi societatea funcţionează pentru toată lumea în mod egal, că nimeni nu rămâne în urmă, că nu mai trăim într-o ţară împărţită între speciali şi oameni obişnuiţi, că tăiem privilegii nemeritate unora pentru ca toţi să aibă parte de şanse egale. Aşa văd eu şi sensul respectării PNRR, pentru a aduce miliardele de euro necesare României, la pachet cu toate reformele prevăzute în PNRR. Aceasta este viziunea noastră pentru naţiune, propusă astăzi împreună cu colegii mei”, a mai spus Ciolacu.

Potrivit acestuia, România poate trece de la o economie bazată de consum de bunuri din import la o economie bazată pe producţie.

El a precizat că social-democraţii propun un plan cu cinci mari obiective.

„Ştim exact ce avem de făcut şi propunem un plan cu cinci mari obiective: rezolvarea, odată pentru totdeauna, a problemei pensiilor speciale şi adoptarea noii legi privind salarizarea unitară; stoparea creşterii preţurilor şi refacerea puterii de cumpărare; dezvoltarea sistemelor publice de educaţie şi sănătate, principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecaţi să se întoarcă în ţară; patriotismul economic, de fapt, dezvoltare economică şi creşterea producţiei naţionale; atragerea de bani europeni şi crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite”, a declarat Ciolacu.

UDMR a fost scoasă de la guvernare

Întrebat dacă va mai încerca să convingă UDMR să rămână la guvernare, premierul desemnat a spus: „Ştiţi foarte bine că atât PSD, cât şi PNL, am votat în forurile noastre de conducere ambele variante, şi cu prezenţa UDMR la guvernare şi fără prezenţa UDMR la guvernare”.

„După conferinţele de presă, toţi cei desemnaţi, împreună cu preşedintele Senatului, domnul Nicolae Ciucă, vom vedea dacă continuăm discuţia sau vom depune lista de miniştri şi programul de guvernare. Programul de guvernare este finalizat. Din punctul meu de vedere, cu regret o spun, în acest moment, UDMR-ul şi mai ales colegii mei, domnul Tanczos Barna, domnul Cseke Attila, şi, nu în ultimul rând, domnul Kelemen Hunor, nu sunt în această coaliţie, dar, repet, seara nu s-a terminat încă”, a declarat Ciolacu.

El a menţionat că, din punctul său de vedere, cei de la UDMR nu mai fac parte din coaliţie şi a spus că nu a existat o discuţie punctuală în care să le propună să preia Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei.

„Eu îmi aduc aminte că, la întâlnirea de duminică de la Vila Lac, am ieşit şi v-am spus ce propune PSD UDMR şi am spus foarte clar – Energia şi Fondurile Europene. PNL a luat decizia de a renunţa la Ministerul Energiei în favoarea UDMR şi PSD a spus că renunţă la Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât UDMR să rămână la guvernare. Atât PSD cât şi PNL au făcut două propuneri corecte”, a afirmat Ciolacu.

Acesta a mai spus că, în perioada următoare, o să aibă cu prioritate o întâlnire cu grupurile parlamentare ale UDMR şi cu Kelemen Hunor.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...